Zapomnij o gofrach. Te wyborne wafle gdańskie są o niebo lepsze
Dieta wegetariańska
Są pyszne, złote i mają kształt serca. Wafle gdańskie, bo to o nich właśnie mowa, nie mają sobie równych. Mało kto wie, że ten regionalny przysmak z Kaszub można bez problemu zrobić w domu. Najlepiej smakują z dżemem z kaszubskiej truskawki, ale równie dobre są z cukrem pudrem. Poznajcie kaszubski przepis na doskonałe wafle gdańskie, które pobiją każde podniebienie.
Czym są wafle gdańskie?
Wyśmienite wafle gdańskie to regionalny przysmak z Kaszub. Ich historia rozpoczęła się już w czasach średniowiecznych. Najpierw podbiły podniebienia zamożnych mieszkańców Francji, Beneluksu i Niemiec oraz innych europejskich krajów. Pojawiły się także na terenach dzisiejszego Pomorza i bardzo szybko zdobyły uznanie wśród mieszkańców tego regionu. Wafle gdańskie wypiekano w żeliwnej wafelnicy w kształcie serca. Dziś są tradycyjnym produktem województwa pomorskiego.
Z czego zrobić wafle gdańskie?
Wafle gdańskie to słodka przekąska, której można spróbować podczas pobytu na Kaszubach. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ doskonałe serca można zrobić w domu. Do ich przygotowania potrzebne są proste i niedrogie produkty oraz gofrownica z formami w kształcie serca. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.
Co jest potrzebne, aby upiec wyborne domowe wafle gdańskie? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- jajka
- mleko
- masło
- cukier
- proszek do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- sól
Jak zrobić wafle gdańskie?
Przepis na domowe wafle gdańskie nie jest skomplikowany. Dzięki niemu można nacieszyć się smakiem pysznego regionalnego przysmaku prosto z Kaszub bez dalekiej podróży. Przepis jest prosty i składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Do przygotowania wafli gdańskich w domu niezbędna jest gofrownica w kształcie serca. To cecha charakterystyczna kaszubskiego wypieku
Jak więc upiec furę domowych wafli gdańskich? Przygotowanie chrupiących serc jest proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Już po pół godzinie można cieszyć się ich wybornym smakiem.
- 1. krok – wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia i solą
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem i zmiksowanie ich ze składnikami suchymi oraz śmietaną, ekstraktem waniliowym i masłem
- 3. krok – upieczenie wafli gdańskich w gofrownicy w kształcie serca
Jak podawać wafle gdańskie?
Przepyszne wafle gdańskie zachwycają nie tylko waniliowym smakiem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. To świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę, która zastąpi gofry czy gotowe wafle ze sklepu. Tradycyjnie wafle gdańskie podaje się z regionalnym dżemem z truskawki kaszubskiej zwanej Kaszëbskô Malëna. Oczywiście można zaserwować je z innym dżemem owocowym lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem. W każdej wersji wafle gdańskie smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Jajka ubić z cukrem na puch.
- Cały czas miksując, stopniowo wsypywać suche składniki, a następnie wlać śmietanę i roztopione masło. Miksować do połączenia składników.
- Gofrownicę elektryczną lub żeliwną rozgrzać. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i piec, aż staną się chrupiące i nabiorą złotego koloru.
- Podawać z ulubionym dżemem lub oprószone cukrem pudrem.