Zamiast pamiątki z Tunezji przywiozłam ten przepis. Lepsze niż nasze pączki

Zamiast pamiątki z Tunezji przywiozłam ten przepis. Lepsze niż nasze pączki
Autor: Archiwum prywatne
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Koniec wakacji wcale nie oznacza, że musimy zapomnieć o smakach z urlopu. Ten przepis na tunezyjskie bambalouni, czyli puszyste, drożdżowe krążki jest tego idealnym przykładem. Nie trzeba lecieć za granicę, by móc się nimi rozkoszować. Z tym przepisem wyjdą za każdym razem.

Wakacyjne smaki w twoim domu. Te pączki zawładną sercami

Po słonecznych wakacjach w Tunezji, wiele osób nie chce wracać do domu. Jednak jeśli chcemy, możemy kawałek wakacji zabrać do domu - w formie słodkich, drożdżowych krążków. Bambalouni to z pewnością jedne z najbardziej charakterystycznych słodkości tego kraju, które często podawane są na śniadanie.

Te przepyszne krążki nieco przypominają nasze pączki, jednak nie mają nadzienia, a ich ciasto jest zdecydowanie lżejsze. W przeciwieństwie do naszych donutów, nie są one regularne i nie muszą być idealnie okrągłe. Wychodzą puszyste w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz.

Najlepiej będą smakowały podawane na gorąco polanie miodem albo posypane cukrem. Świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie na słodko, jak i jako dodatek do herbaty czy mocnej kawy po turecku.

Nie ma więc co płakać za wakacyjnymi smakami, wystarczy przygotować je samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by móc się rozkoszować tymi tunezyjskimi pysznościami. Podawaj kiedy chcesz i z czym chcesz.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 300 ml letniej wody
  • olej roślinny
  • do podania: cukier puder lub miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy drożdże z wodą.
  • Odstawiamy na kilka minut, aż zaczną pracować.
  • Dodajemy do nich mąkę, cukier i sól.
  • Ciasto wyrabiamy (najlepiej ręką), aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny.
  • W głębokim garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
  • Zwilżoną ręką nabieramy ciasto, lekko rozciągamy i formujemy krążki (zazwyczaj robiąc dziurkę w środku).
  • Smażymy w gorącym oleju po 2 min z każdej strony.
  • Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem.
Tak powstają pączki na tłusty czwartek
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej