Zamiast pamiątki z Tunezji przywiozłam ten przepis. Lepsze niż nasze pączki

Dieta wegetariańska
Koniec wakacji wcale nie oznacza, że musimy zapomnieć o smakach z urlopu. Ten przepis na tunezyjskie bambalouni, czyli puszyste, drożdżowe krążki jest tego idealnym przykładem. Nie trzeba lecieć za granicę, by móc się nimi rozkoszować. Z tym przepisem wyjdą za każdym razem.
Wakacyjne smaki w twoim domu. Te pączki zawładną sercami
Po słonecznych wakacjach w Tunezji, wiele osób nie chce wracać do domu. Jednak jeśli chcemy, możemy kawałek wakacji zabrać do domu - w formie słodkich, drożdżowych krążków. Bambalouni to z pewnością jedne z najbardziej charakterystycznych słodkości tego kraju, które często podawane są na śniadanie.
Te przepyszne krążki nieco przypominają nasze pączki, jednak nie mają nadzienia, a ich ciasto jest zdecydowanie lżejsze. W przeciwieństwie do naszych donutów, nie są one regularne i nie muszą być idealnie okrągłe. Wychodzą puszyste w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz.
Najlepiej będą smakowały podawane na gorąco polanie miodem albo posypane cukrem. Świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie na słodko, jak i jako dodatek do herbaty czy mocnej kawy po turecku.
Nie ma więc co płakać za wakacyjnymi smakami, wystarczy przygotować je samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu, by móc się rozkoszować tymi tunezyjskimi pysznościami. Podawaj kiedy chcesz i z czym chcesz.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 300 ml letniej wody
- olej roślinny
- do podania: cukier puder lub miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy drożdże z wodą.
- Odstawiamy na kilka minut, aż zaczną pracować.
- Dodajemy do nich mąkę, cukier i sól.
- Ciasto wyrabiamy (najlepiej ręką), aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1-1,5 godziny.
- W głębokim garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
- Zwilżoną ręką nabieramy ciasto, lekko rozciągamy i formujemy krążki (zazwyczaj robiąc dziurkę w środku).
- Smażymy w gorącym oleju po 2 min z każdej strony.
- Odsączamy na ręczniku papierowym.
- Podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem.