Świąteczna fasola z miodem - warto spróbować!

Świąteczna fasola z miodem - warto spróbować!
Autor: Shutterstock Fasola ugotowana na sypko to w wielu domach jedna z potraw wigilijnych
łatwy
15 min
4

Fasola z miodem wydaje się być karkołomnym pomysłem. Ale pamiętajmy, że fasola może być z powodzeniem składnikiem ciast, ze wzglęcu na swój neutralny smak. Jeśli lubicie fasolę, spróbujcie tym razem podać ją z miodowo-cytrynowym sosem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki fasoli piękny Jaś
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namoczyć na noc, żeby napęczniała.
  • Następnego dnia wypłukać fasolę, zalać zimną wodą i gotować z łyżką cukru. Po godzinie sprawdzić, czy ziarna są już miękkie.
  • Pod koniec gotowania obficie posolić, nie należy robić tego wcześniej, bo skórka fasoli stwardnieje.
  • Dogotować fasolę, ostudzić i odcedzić.
  • Z miodu i soku z cytryn. przygotować sos - pogrzać miód, dodać sok cytrynowy i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji i wyrazistego słodko-kwaśnego smaku.  Sosem polać jeszcze ciepłą fasolę.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej