Świąteczna fasola z miodem - warto spróbować!
2021-12-20
łatwy
15 min
4
Fasola z miodem wydaje się być karkołomnym pomysłem. Ale pamiętajmy, że fasola może być z powodzeniem składnikiem ciast, ze wzglęcu na swój neutralny smak. Jeśli lubicie fasolę, spróbujcie tym razem podać ją z miodowo-cytrynowym sosem.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki fasoli piękny Jaś
- 1 łyżka cukru
- sól
- 1/2 szklanki miodu
- 2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namoczyć na noc, żeby napęczniała.
- Następnego dnia wypłukać fasolę, zalać zimną wodą i gotować z łyżką cukru. Po godzinie sprawdzić, czy ziarna są już miękkie.
- Pod koniec gotowania obficie posolić, nie należy robić tego wcześniej, bo skórka fasoli stwardnieje.
- Dogotować fasolę, ostudzić i odcedzić.
- Z miodu i soku z cytryn. przygotować sos - pogrzać miód, dodać sok cytrynowy i wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji i wyrazistego słodko-kwaśnego smaku. Sosem polać jeszcze ciepłą fasolę.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli