Włoskie gelato bez wychodzenia z domu. Idealnie kawowy smak na wyciągnięcie ręki

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kremowe, intensywnie kawowe i bez konieczności posiadania specjalistycznych sprzętów. Kawowe gelato to idealny sposób na deser w upalne dni. Są proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Zanurz się we włoskich smakach i rozkoszuj się kremowymi, kawowymi gelato.
Idealna przekąska na ciepłe dni. Kawowe gelato przygotujesz w domu
Choć mogłoby się wydawać, że to, to samo, to jednak gelato i lody się od siebie różnią. Gelato mają mniej tłuszczu i powietrza, przez co wychodzą znacznie gęstsze i bardziej intensywne. A kawowe gelato to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Ten przepis to ciekawa alternatywa dla osób, które nie mają maszyny do lodów, a chciałyby się zanurzyć w tej kremowej rozkoszy. Wystarczy więc zamrażalnik, by je przygotować.
To dodaj do swoich gelato. Ich smak będzie jeszcze lepszy
Te lody mają intensywny smak, który zachwyci niejedną osobę. A jeśli chcemy, by były jeszcze bardziej kawowe, możemy dodać więcej kawy lub przygotować mocną filiżankę dobrego espresso. Jeśli chcemy możemy dodać do naszych lodów również kawałki gorzkiej czekolady lub orzechy laskowe, by jeszcze bardziej podbić ich smak.
To wspaniały pomysł na deser w ciepłe dni. Są łatwe do przygotowania, nie wymagają specjalnych umiejętności ani sprzętów. Przygotujemy je z łatwodostępnych składników, które większość z nas i tak ma już w domu. W to lato zanurz się więc w przepyszne kawowe gelato, bez wychodzenia z domu.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 250 ml śmietanki kremówki min. 30 proc.
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 2–3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.
- W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietaną i kawą.
- Kiedy mieszanka będzie gorąca, ale jeszcze się nie zagotuje, zdejmujemy z ognia.
- W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Do żółtek wlewamy gorącą mieszankę kawowo-mleczną cały czas mieszając.
- Całość przelewamy do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając.
- Kiedy masa zgęstnieje, ale się nie nie zagotuje, zdejmujemy z ognia.
- Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
- Przez pierwsze 3-4 godziny powinniśmy przemieszać lody co 30-60 minut, by nie powstały kryształki lodu.