Weź te orzechy i wymieszaj z 3 składnikami. Ta zdrowa przekąska pobije każde podniebienie

chałwa pistacjowa
Autor: Shutterstock Pastę sezamową wymieszaj z tymi orzechami. To najzdrowsza przekąska na świecie.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chałwa to pyszna i pełna dobroczynnych składników przekąska. Chociaż sklepowe półki uginają się od gotowych batoników o smaku chałwy, ten wyborny specjał bez problemu można zrobić w domu. Obłędna chałwa pistacjowa to mnóstwo smaku, chrupiących orzechów pistacjowych i zdrowia. Oto łatwy i sprawdzony przepis na najlepszą domową chałwę wzbogaconą pistacjami.

Z czego zrobić chałwę pistacjową?

Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia domowej chałwy, nie jest długa. Znalazły się na niej tylko cztery składniki. Można je z łatwością kupić w wielu sklepach spożywczych przez cały rok. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i wysoką zawartością witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Są także źródłem błonnika, białka i zdrowych tłuszczy.

Jakie więc składniki wykorzystuje się do przygotowania pysznej domowej chałwy pistacjowej? Lista produktów obejmuje:

Jak zrobić chałwę pistacjową?

Przepis na obłędną chałwę z dodatkiem zdrowych orzechów pistacjowych jest bardzo łatwy. Przekąskę przygotowuje się szybko i bez przykrych niespodzianek. Przyda się patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem oraz mocny blender.

Jak więc robi się wyborną chałwę z orzechami pistacjowymi, która zachwyci smakiem i aromatem? Przepis jest prosty, szybki i sprawdzony.

  • 1. krok – uprażenie sezamu i zmielenie go na pastę
  • 2. krok – wymieszanie pasty sezamowej z pistacjami, miodem i cukrem z wanilią
  • 3. krok – schłodzenie chałwy pistacjowej w lodówce

Jak podawać chałwę pistacjową?

Wyborna chałwa, której smak podkręcają pistacje, to propozycja na pyszną przekąskę między posiłkami. Pistacjowa chałowa sprawdzi się też na deser. Porcje można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Świetnie smakuje jako małe co nieco do kawy i herbaty.

Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności, domową chałwę z dodatkiem zdrowych orzechów pistacjowych można robić przez cały rok. Ten zdrowy deser zachwyci oczy i zauroczy każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 500 g sezamu
  • 150 g płynnego miodu
  • 100 g posiekanych orzechów pistacjowych
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sezam uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabierze delikatnego brązowego koloru. Cały czas mieszać, żeby sezam się nie przypalił. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Prażony sezam zmiksować na pastę.
  • Dodać posiekane orzechy pistacjowe. Wlać miód i wsypać cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
  • Pastę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser i jako przekąskę.
Kasza jaglana z malinami i pistacjami
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej