Weź te orzechy i wymieszaj z 3 składnikami. Ta zdrowa przekąska pobije każde podniebienie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chałwa to pyszna i pełna dobroczynnych składników przekąska. Chociaż sklepowe półki uginają się od gotowych batoników o smaku chałwy, ten wyborny specjał bez problemu można zrobić w domu. Obłędna chałwa pistacjowa to mnóstwo smaku, chrupiących orzechów pistacjowych i zdrowia. Oto łatwy i sprawdzony przepis na najlepszą domową chałwę wzbogaconą pistacjami.
Z czego zrobić chałwę pistacjową?
Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia domowej chałwy, nie jest długa. Znalazły się na niej tylko cztery składniki. Można je z łatwością kupić w wielu sklepach spożywczych przez cały rok. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale i wysoką zawartością witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Są także źródłem błonnika, białka i zdrowych tłuszczy.
Jakie więc składniki wykorzystuje się do przygotowania pysznej domowej chałwy pistacjowej? Lista produktów obejmuje:
- sezam
- orzechy pistacjowe
- miód
- cukier z prawdziwą wanilią
Jak zrobić chałwę pistacjową?
Przepis na obłędną chałwę z dodatkiem zdrowych orzechów pistacjowych jest bardzo łatwy. Przekąskę przygotowuje się szybko i bez przykrych niespodzianek. Przyda się patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem oraz mocny blender.
Jak więc robi się wyborną chałwę z orzechami pistacjowymi, która zachwyci smakiem i aromatem? Przepis jest prosty, szybki i sprawdzony.
- 1. krok – uprażenie sezamu i zmielenie go na pastę
- 2. krok – wymieszanie pasty sezamowej z pistacjami, miodem i cukrem z wanilią
- 3. krok – schłodzenie chałwy pistacjowej w lodówce
Jak podawać chałwę pistacjową?
Wyborna chałwa, której smak podkręcają pistacje, to propozycja na pyszną przekąskę między posiłkami. Pistacjowa chałowa sprawdzi się też na deser. Porcje można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Świetnie smakuje jako małe co nieco do kawy i herbaty.
Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności, domową chałwę z dodatkiem zdrowych orzechów pistacjowych można robić przez cały rok. Ten zdrowy deser zachwyci oczy i zauroczy każde podniebienie.
SKŁADNIKI
- 500 g sezamu
- 150 g płynnego miodu
- 100 g posiekanych orzechów pistacjowych
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sezam uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabierze delikatnego brązowego koloru. Cały czas mieszać, żeby sezam się nie przypalił. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Prażony sezam zmiksować na pastę.
- Dodać posiekane orzechy pistacjowe. Wlać miód i wsypać cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
- Pastę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podawać na deser i jako przekąskę.