Truskawkowy pudding chia. Zdrowy deser, który skradnie wasze podniebienia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszny, łatwy i zdrowy pudding z dodatkiem nasion chia i słodkich truskawek to małe danie, które zachwyci pod każdym względem. Aby go zrobić wystarczą cztery składniki i dziesięć minut wolnego czasu. To smakowity pomysł na deser lub drugie śniadanie. Sprawdźcie przepis i zobaczcie, jak zrobić pudding chia z truskawkami.
Z czego robi się pudding chia?
Do przygotowania pysznego fit puddingu z dodatkiem dorodnych truskawek potrzebne są produkty, które łatwo kupić w wielu sklepach. Coraz więcej marketów oferuje zdrową i wegańską żywność. Aby zrobić ten wyborny domowy deser potrzebne są:
- mleko migdałowe – mleko roślinne polecane na diecie keto i wegańskiej
- truskawki – sezonowe owoce o niskiej kaloryczności i dużej zawartości składników odżywczych
- nasiona chia– szałwia hiszpańska bogata w minerały, witaminy i składniki odżywcze
- ksylitol – cukier brzozowy, który jest zdrowym zamiennikiem białego
Jak zrobić pudding z chia?
Ten przepis to kilka prostych kroków. Jak zrobić deser chia z truskawkami? Mleko migdałowe miesza się z nasionami szałwii hiszpańskiej i cukrem brzozowym, a następnie dodaje się pokrojone truskawki. Wystarczy wymieszać, przełożyć do miseczek lub efektownych słoiczków i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie nasiona chia napęcznieją, a pudding stanie się gęsty.
Kiedy podawać pudding z chia?
Ten sprawdzony przepis na pyszny i pełen zdrowych składników pudding warto zapisać. Na pewno będziecie do niego wracać, dlatego dobrze jest mieć tę recepturę zawsze pod ręką. Pudding sprawdzi się na fit deser w letni dzień. Smakuje wybornie i na pewno każdy będzie pod wrażeniem. Zachwyci nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem. Po przygotowaniu pudding można od razu przełożyć go do pojemniczka lub małego słoika i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. To dobry zamiennik gotowych i niezbyt zdrowych przekąsek ze sklepu. Poza sezonem na świeże owoce deser można przygotować z mrożonych truskawek.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka truskawek
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka ksylitolu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać mleko migdałowe. Wsypać nasiona chia i erytrytol. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
- Dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i wymieszać. Przełożyć do miseczek, kubków lub szklanych słoiczków. Wstawić do lodówki na godzinę lub całą noc.
- Udekorować truskawkami, listkami mięty i posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.