Truskawkowy pudding chia. Zdrowy deser, który skradnie wasze podniebienia

pudding chia z truskawkami
Autor: Shutterstock Truskawkowy pudding chia to pełen zdrowia deser, który zachwyci smakiem.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszny, łatwy i zdrowy pudding z dodatkiem nasion chia i słodkich truskawek to małe danie, które zachwyci pod każdym względem. Aby go zrobić wystarczą cztery składniki i dziesięć minut wolnego czasu. To smakowity pomysł na deser lub drugie śniadanie. Sprawdźcie przepis i zobaczcie, jak zrobić pudding chia z truskawkami.

Z czego robi się pudding chia?

Do przygotowania pysznego fit puddingu z dodatkiem dorodnych truskawek potrzebne są produkty, które łatwo kupić w wielu sklepach. Coraz więcej marketów oferuje zdrową i wegańską żywność. Aby zrobić ten wyborny domowy deser potrzebne są:

  • mleko migdałowe – mleko roślinne polecane na diecie keto i wegańskiej
  • truskawki – sezonowe owoce o niskiej kaloryczności i dużej zawartości składników odżywczych
  • nasiona chia– szałwia hiszpańska bogata w minerały, witaminy i składniki odżywcze
  • ksylitol – cukier brzozowy, który jest zdrowym zamiennikiem białego

Jak zrobić pudding z chia?

Ten przepis to kilka prostych kroków. Jak zrobić deser chia z truskawkami? Mleko migdałowe miesza się z nasionami szałwii hiszpańskiej i cukrem brzozowym, a następnie dodaje się pokrojone truskawki. Wystarczy wymieszać, przełożyć do miseczek lub efektownych słoiczków i wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie nasiona chia napęcznieją, a pudding stanie się gęsty.

Kiedy podawać pudding z chia?

Ten sprawdzony przepis na pyszny i pełen zdrowych składników pudding warto zapisać. Na pewno będziecie do niego wracać, dlatego dobrze jest mieć tę recepturę zawsze pod ręką. Pudding sprawdzi się na fit deser w letni dzień. Smakuje wybornie i na pewno każdy będzie pod wrażeniem. Zachwyci nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem. Po przygotowaniu pudding można od razu przełożyć go do pojemniczka lub małego słoika i zabrać ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. To dobry zamiennik gotowych i niezbyt zdrowych przekąsek ze sklepu. Poza sezonem na świeże owoce deser można przygotować z mrożonych truskawek.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 szklanka truskawek
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka ksylitolu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać mleko migdałowe. Wsypać nasiona chia i erytrytol. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Dodać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i wymieszać. Przełożyć do miseczek, kubków lub szklanych słoiczków. Wstawić do lodówki na godzinę lub całą noc.
  • Udekorować truskawkami, listkami mięty i posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
więcej