Tort przekładam tym aksamitnym kremem. Robię go tylko 4 składników

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Krem pistacjowy to idealny dodatek do domowych tortów. Ma aksamitną konsystencję, obłędny kolor i przepyszny smak. Jego przygotowanie jest łatwe, ale warto rozłożyć je na dwa dni. Poznajcie prosty przepis na najlepszy krem pistacjowy do tortu i dowiedzcie się, jak zrobić go w domu.
Z czego zrobić krem pistacjowy do tortu?
Aż trudno uwierzyć, że do przygotowania tego znakomitego kremu o smaku pistacjowym do tortu potrzebne są tylko cztery składniki. Nie dodaje się do niego ani białego cukru, ani żelatyny. Na liście niezbędnych produktów znalazły się łatwo dostępne artykuły spożywcze. Można je kupić przez cały rok, dlatego z przepisu można korzystać, przygotowując słodkości na różne okazje.
Co jest potrzebne, aby przygotować domowy krem pistacjowy do tortu? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- serek mascarpone
- biała czekolada
- pasta pistacjowa (100 proc. pistacji)
Jak zrobić krem pistacjowy do tortu?
Przepis na pyszny i aksamitny krem przygotowany z pasty pistacjowej i włoskiego serka mascarpone do domowych tortów jest łatwy. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest podzielone na dwa etapy, dzięki którym krem wychodzi sztywny i nie rozwarstwia się.
Jak zrobić krem z pistacji i mascarpone? Postępując według tego prostego przepisu, wyborny krem pistacjowy do tortów robi się łatwo. To sprawdzona receptura, więc nikogo nie powinny spotkać przykre niespodzianki. Krem zawsze się udaje i wybornie smakuje.
- 1. krok – podgrzanie śmietanki
- 2. krok – wymieszanie śmietanki z białą czekoladą i pastą pistacjową
- 3. krok – chłodzenie masy minimum 6 godzin
- 4. krok – połączenie masy pistacjowej z serkiem mascarpone
- 5. krok – wykorzystanie kremu pistacjowego do tortu i nie tylko
Jak wykorzystać krem pistacjowy?
Pyszny i aksamitny krem pistacjowy jest uniwersalny. Dzięki temu, że składniki są dostępne przez cały rok, można robić go na różne okazje. Sprawdzi się nie tylko do domowych tortów. Można wykorzystać go do przełożenia ciasta i udekorowania babeczek. To doskonały dodatek do sernika i oryginalne nadzienie do pączków na tłusty czwartek. Krem pistacjowy jest tak dobry, że można serwować go jako samodzielny deser.
SKŁADNIKI
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 200 g posiekanej białej czekolady
- 2 łyżki pasty pistacjowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się gotować, ale nie wrzeć. Rondelek zestawić z ognia.
- Dodać posiekaną białą czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści.
- Dodać pastę pistacjową i wymieszać do połączenia składników.
- Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
- Masę przełożyć do miski i dodać serek mascarpone. Miksować około 1 minuty, aż składniki się połączą i powstanie gładki i sztywny krem.
- Kremem pistacjowym przełożyć tort lub ciasto, wykorzystać jako dekorację lub nadzienie do babeczek i pączków.