Tort kokosowy raffaello: przepis na pyszne ciasto

Marta Kula
jak-zrobic-tort-kokosowy-przepis-na-pyszny-tort-raffaello.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Torcik kokosowy to pyszne ciasto, które nie jest skomplikowane w przygotowaniu
łatwy
80 min
4

Torty to pyszne i zarazem pięknie wyglądające desery na każdą okazję. Dla miłośników smaku kokosa i czekoladek raffaello podajemy przepis na elegancki, biały tort kokosowy raffaello.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru białego,
  • cukier waniliowy,
  • 1/3 szklanki mąki przennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,3 szklanki mielonych migdałów
  • Masa:
  • 600 ml śmietany kremówki,
  • 200 g białej czekolady,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 50 ml likieru kokosowego.
  • Dekoracja tortu:
  • ok. 100 g wiórków kokosowych,
  • czekoladki raffaello

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw ubijamy jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  • Następnie mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i migdałami, po czym całość powoli, stopniowo mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek.
  • Tak powstałe ciasto przelewamy do tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto na tort pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • Przyrządzamy masę do przełożenia tortu. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę.
  • Wlewamy do niej kremówkę i mieszamy. Czekamy aż ostygnie.
  • Masę ubijamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i likierem.
  • Przekładamy nią blaty, smarujemy wierzch tortu oraz boki.
  • Na koniec tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz okrągłymi czekoladkami raffaello.
Marta Kula