Tort kokosowy raffaello: przepis na pyszne ciasto
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Torty to pyszne i zarazem pięknie wyglądające desery na każdą okazję. Dla miłośników smaku kokosa i czekoladek raffaello podajemy przepis na elegancki, biały tort kokosowy raffaello.
SKŁADNIKI
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru białego,
- cukier waniliowy,
- 1/3 szklanki mąki przennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,3 szklanki mielonych migdałów
- Masa:
- 600 ml śmietany kremówki,
- 200 g białej czekolady,
- 150 g wiórków kokosowych,
- 50 ml likieru kokosowego.
- Dekoracja tortu:
- ok. 100 g wiórków kokosowych,
- czekoladki raffaello
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ubijamy jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym.
- Następnie mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i migdałami, po czym całość powoli, stopniowo mieszamy i wsypujemy do ubitych jajek.
- Tak powstałe ciasto przelewamy do tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto na tort pieczemy około 40 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić i przekroić na 3 blaty.
- Przyrządzamy masę do przełożenia tortu. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę.
- Wlewamy do niej kremówkę i mieszamy. Czekamy aż ostygnie.
- Masę ubijamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i likierem.
- Przekładamy nią blaty, smarujemy wierzch tortu oraz boki.
- Na koniec tort dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz okrągłymi czekoladkami raffaello.