Tort daktylowo-migdałowy: pyszne ciasto z bakaliami

2021-03-29
CzeM
tort-daktylowo-migdalowy-pyszne-ciasto-z-bakaliami.jpg
Autor: Shutterstock Tort daktylowo-migdałowy wbrew pozorom nie jest bardzo trudny do przygotowania
średni
60 min
4

Daktyle i migdały to bardzo lubiane i zdrowe bakalie. Dlatego tort daktylowo-migdałowy może stać się prawdziwym hitem rodzinnych uroczystości. Migdały lubią prawie wszyscy, z suszonymi daktylami jest trochę gorzej. Ale w torcie z pewnością zasmakują nawet wybrednym uczestnikom spotkania.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • jajka 6 szt.
  • daktyle 25 dkg
  • migdały bez skórki 20 dkg
  • cukier puder 25 dkg
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • zmielone biszkopty 4 łyżki
  • cukier waniliowy opakowanie 16 g
  • Poncz:
  • szklanka słabej, lekko posłodzonej herbaty,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • kilka kropli olejku rumowego
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki mleka (min. 2%)
  • 5 dkg owocowej galaretki (którą uprzednio rozpuszczamy w ½ szklanki wody i studzimy)
  • aromat cytrynowy lub pomarańczowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle drobno siekamy, a migdały mielimy. Całe jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do niej migdały i daktyle, sok z cytryny, biszkopty i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Tortownicę (o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i przekładamy do niej masę. Wierzch trzeba wyrównać.
  • Biszkopt pieczemy około 20 minut w temperaturze 180oC. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy jest suchy. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, bo świeży będzie źle się kroił.
  • Tort daktylowo-migdałowy nasącza się ponczem i przekłada kremem. Bazą ponczu jest półtorej szklanki słabej lekko posłodzonej herbaty (jak ktoś lubi na słodko, to słodzi według smaku), do której dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i kilka kropli olejku rumowego.
  • Poncz należy spróbować i ewentualnie doprawić tak, żeby nam smakował.
  • Krem: masło ucieramy z częścią cukru pudru i stopniowo dodajemy zimną płynną galaretkę i mleko. Pod koniec ucierania dodajemy resztę cukru oraz kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego.
  • Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki, żeby stężał, a w tym czasie tniemy biszkopt na 3-4 blaty.
  • Każdy blat nasączamy ponczem i pokrywamy kremem. Najlepiej robić to długim nożem lub specjalną szpachelką.
  • Trochę kremu trzeba zostawić na posmarowanie boków. Można też tort posmarować polewą czekoladową.
  • Tort dekorujemy całymi lub pokruszonymi migdałami.
  • Zanim zaczniemy go kroić, powinien trafić minimum na godzinę do lodówki.
CzeM