Tort daktylowo-migdałowy: pyszne ciasto z bakaliami
2021-03-29
średni
60 min
4
Daktyle i migdały to bardzo lubiane i zdrowe bakalie. Dlatego tort daktylowo-migdałowy może stać się prawdziwym hitem rodzinnych uroczystości. Migdały lubią prawie wszyscy, z suszonymi daktylami jest trochę gorzej. Ale w torcie z pewnością zasmakują nawet wybrednym uczestnikom spotkania.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- jajka 6 szt.
- daktyle 25 dkg
- migdały bez skórki 20 dkg
- cukier puder 25 dkg
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- zmielone biszkopty 4 łyżki
- cukier waniliowy opakowanie 16 g
- Poncz:
- szklanka słabej, lekko posłodzonej herbaty,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- kilka kropli olejku rumowego
- Krem:
- 1 kostka masła
- ½ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki mleka (min. 2%)
- 5 dkg owocowej galaretki (którą uprzednio rozpuszczamy w ½ szklanki wody i studzimy)
- aromat cytrynowy lub pomarańczowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle drobno siekamy, a migdały mielimy. Całe jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do niej migdały i daktyle, sok z cytryny, biszkopty i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
- Tortownicę (o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i przekładamy do niej masę. Wierzch trzeba wyrównać.
- Biszkopt pieczemy około 20 minut w temperaturze 180
o C. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy jest suchy. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, bo świeży będzie źle się kroił. - Tort daktylowo-migdałowy nasącza się ponczem i przekłada kremem. Bazą ponczu jest półtorej szklanki słabej lekko posłodzonej herbaty (jak ktoś lubi na słodko, to słodzi według smaku), do której dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i kilka kropli olejku rumowego.
- Poncz należy spróbować i ewentualnie doprawić tak, żeby nam smakował.
- Krem: masło ucieramy z częścią cukru pudru i stopniowo dodajemy zimną płynną galaretkę i mleko. Pod koniec ucierania dodajemy resztę cukru oraz kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego.
- Tak przygotowany krem wstawiamy do lodówki, żeby stężał, a w tym czasie tniemy biszkopt na 3-4 blaty.
- Każdy blat nasączamy ponczem i pokrywamy kremem. Najlepiej robić to długim nożem lub specjalną szpachelką.
- Trochę kremu trzeba zostawić na posmarowanie boków. Można też tort posmarować polewą czekoladową.
- Tort dekorujemy całymi lub pokruszonymi migdałami.
- Zanim zaczniemy go kroić, powinien trafić minimum na godzinę do lodówki.