Tiramisu gruszkowe: przepis na modny deser

Katarzyna Sawicka
Tiramisu gruszkowe: przepis na sylwestrowy deser
Autor: Marcin Czechowicz Tiramisu gruszkowe - słodkie, smaczne i wykwintne. Idealny na sylwestra! 
łatwy
30 min
4

Tiramisu gruszkowe to wykwintny i bardzo smaczny deser - idealny na przyjęcie. Na pewno zachwyci gości!

Polecamy również inne przepisy na słodkości: Wuzetka z dżemem, Orzechowe lizaki Anny Starmach oraz Puddingi orzechowo-figowe

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?

SKŁADNIKI

  • 3 dojrzałe gruszki
  • filiżanka mocnej kawy
  • kieliszek amaretto
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • paczka biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
  • Posłodzoną zimną kawą z dwiema łyżkami amaretto zalej owoce.
  • Ubij na parze żółtka z cukrem.
  • Gdy masa jajeczna ostygnie, dodaj serek mascarpone oraz kolejne dwie łyżki likieru. Zamieszaj.
  • Odcedź gruszki, ułóż je na dnie pucharków, przełóż nasączonymi w kawie biszkoptami i warstwą masy serowej.
  • Oprósz ciemnym kakao.
  • Odstaw na dwie godziny do lodówki. Podawaj schłodzone.
Katarzyna Sawicka