Tiramisu gruszkowe: przepis na modny deser
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Tiramisu gruszkowe to wykwintny i bardzo smaczny deser - idealny na przyjęcie. Na pewno zachwyci gości!
Polecamy również inne przepisy na słodkości: Wuzetka z dżemem, Orzechowe lizaki Anny Starmach oraz Puddingi orzechowo-figowe
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?
SKŁADNIKI
- 3 dojrzałe gruszki
- filiżanka mocnej kawy
- kieliszek amaretto
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- paczka biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
- Posłodzoną zimną kawą z dwiema łyżkami amaretto zalej owoce.
- Ubij na parze żółtka z cukrem.
- Gdy masa jajeczna ostygnie, dodaj serek mascarpone oraz kolejne dwie łyżki likieru. Zamieszaj.
- Odcedź gruszki, ułóż je na dnie pucharków, przełóż nasączonymi w kawie biszkoptami i warstwą masy serowej.
- Oprósz ciemnym kakao.
- Odstaw na dwie godziny do lodówki. Podawaj schłodzone.