Tiramisu: genialny włoski deser nie tylko dla zakochanych
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Tiramisu, uważane za ciasto, to faktycznie deser bez pieczenia. Tiramisu może być słodkim akcentem romantycznego wieczoru. Lekki, słodki, kawowy i zmysłowy. Przeczytaj sprawdzony przepis, który nie wymaga użycia surowych jajek ani żelatyny.
SKŁADNIKI
- 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
- 20 dag serka mascarpone
- 20 dag śmietany kremówki 36 proc.
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- pół szklanki cukru pudru
- ½ kubka świeżo parzonej kawy, przestudzonej
- 1/3 kubka likieru amaretto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tiramisu przygotuj w naczyniu o bokach ok. 20x20 cm.
- Połącz kawę z amaretto.
- Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru.
- Oddzielnie ubij mascarpone, także z łyżką cukru pudru.
- Kremówkę i serek wymieszaj delikatnie rózgą tak, aby nie zgnieść piany.
- Biszkopty lekko namocz w kawie z likierem i układaj w foremce.
- Na biszkopty rozłóż ubitą śmietanę z serkiem, posyp warstwę kakao. To samo powtórz z kolejną warstwą: biszkopty + śmietana + kakao.
- Zakończ, obsypując śmietankę cukrem pudrem i kakao.
- Przed podaniem schładzaj ok. 3 godziny.