Ten deser przygotujesz w 15 minut. Amerykański klasyk, który zachwyca

Amerykański deser, który zachwyci twoje kubki smakowe. Fudge z piankami wychodzi obłędnie. Ten łakoć, który w konsystencji przypomina nasze krówki smakuje fenomenalnie i jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Na przekąskę poobiednią przygotuj właśnie tę słodkość.
Klasyczny amerykański deser. Prosty, szybki i pyszny
Fudge z piankami to prawdziwy klasyk wśród amerykańskich słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Fudge w konsystencji przypomina nasze polskie krówki, choć smakuje jak czekolada. Jest słodki, kremowy i wcale nie ciężki do przygotowania - w szczególności kiedy używamy mleka skondensowanego.
Ten przepis nie wymaga pieczenia, co dla wielu osób będzie ogromnym plusem. Tak naprawdę całe przygotowanie polega na roztapiania składników, łączeniu ich, a następnie schłodzeniu. Masę będziemy mieli gotową w nawet 20 minut.
Dodawaj, na co masz ochotę. Różne wersje deseru
Jest to również świetna baza do eksperymentów. Do naszego fudge możemy dodać orzechy, suszone owoce, ciasteczka czy batoniki - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Jeśli więc mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się piec, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.
Najlepiej będzie pokroić nasz fudge w batoniki, by łatwiej było go serwować. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ten deser do najzdrowszych z pewnością nie należy, więc nie powinniśmy jeść go za dużo.
SKŁADNIKI
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 170 g czekolady gorzkiej
- 170 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 150 g pianek
- szczypta soli
- orzechy, suszone owoce, bakalie – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- W małym rondelku podgrzewamy mleko skondensowane.
- Dodajemy masło, obie czekolady i sól.
- Mieszamy, aż masa stanie się gładka.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
- Kiedy lekko przestygnie dodajemy pianki i opcjonalnie inne dodatki.
- Całość delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do formy.
- Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Kroimy w kostkę.