Ten deser przygotujesz w 15 minut. Amerykański klasyk, który zachwyca

Ten deser przygotujesz w 15 minut. Amerykański klasyk, który zachwyca
Autor: Shutterstock.com Ten deser przygotujesz w 15 minut. Amerykański klasyk, który zachwyca
łatwy
10 min
8

Amerykański deser, który zachwyci twoje kubki smakowe. Fudge z piankami wychodzi obłędnie. Ten łakoć, który w konsystencji przypomina nasze krówki smakuje fenomenalnie i jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Na przekąskę poobiednią przygotuj właśnie tę słodkość.

Klasyczny amerykański deser. Prosty, szybki i pyszny

Fudge z piankami to prawdziwy klasyk wśród amerykańskich słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Fudge w konsystencji przypomina nasze polskie krówki, choć smakuje jak czekolada. Jest słodki, kremowy i wcale nie ciężki do przygotowania - w szczególności kiedy używamy mleka skondensowanego.

Ten przepis nie wymaga pieczenia, co dla wielu osób będzie ogromnym plusem. Tak naprawdę całe przygotowanie polega na roztapiania składników, łączeniu ich, a następnie schłodzeniu. Masę będziemy mieli gotową w nawet 20 minut.

Dodawaj, na co masz ochotę. Różne wersje deseru

Jest to również świetna baza do eksperymentów. Do naszego fudge możemy dodać orzechy, suszone owoce, ciasteczka czy batoniki - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Jeśli więc mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce nam się piec, ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie.

Najlepiej będzie pokroić nasz fudge w batoniki, by łatwiej było go serwować. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że ten deser do najzdrowszych z pewnością nie należy, więc nie powinniśmy jeść go za dużo.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 170 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 150 g pianek
  • szczypta soli
  • orzechy, suszone owoce, bakalie – opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  • W małym rondelku podgrzewamy mleko skondensowane.
  • Dodajemy masło, obie czekolady i sól.
  • Mieszamy, aż masa stanie się gładka.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy.
  • Kiedy lekko przestygnie dodajemy pianki i opcjonalnie inne dodatki.
  • Całość delikatnie mieszamy.
  • Przekładamy do formy.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Kroimy w kostkę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej