Ptasie mleczko z mleka skondensowanego: przepis na wielokolorowy deser
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego to świetny przepis na wielokolorowy deser. Można go przygotować z mniejszej ilości składników. Można przyrządzić go w mniejszych foremkach lub w dużej tortownicy.
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego jest bardzo łatwo przygotować. Nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Warto natomiast zaopatrzyć się w odpowiednią ilość naczyń. Potrzebne będą duża miska do ubicia mleka skondensowanego i mikser oraz 6 misek o pojemności około 500 ml, aby wygodnie w nich rozmieszać galaretki.
Polecamy także przepisy:
Galaretkowiec ze śmietaną na czekoladowym spodzie
Śmietanowiec z galaretkami: przepis na łatwy deser na zimno
Składniki na 16 porcji
- 800 g mleka skondensowanego, czyli 1,5 puszki
- 6 galaretek o różnych smakach i kolorach
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 50-70 ml mleka do zwilżenia biszkoptów lub tyle samo łagodnego alkoholu smakowego
- 200 g truskawek lub innych świeżych owoców do dekoracji
1. Galaretki, każdą oddzielnie, rozpuścić w 250 ml gorącej wody.
2. Galaretki przestudzić do momentu, gdy będą już zimne, ale jeszcze płynne.
3. Zimne mleko skondensowane ubić, a następnie podzielić na 6 części. Każdą porcję mleka zmiksować z dodatkiem 1 galaretki.
4. Średnia blachę do pieczenia (ok. 20x30 cm) wyłożyć folią spożywczą.
5. Na dnie ułożyć biszkopty zamoczone w mleku lub łagodnym alkoholu, ale nie jest to konieczne. Można przygotować deser bez biszkoptów.
6. Na biszkopty wylać 1 warstwę koloru. Wstawić na 20 minut do lodówki. Ponownie wylać warstwę i znowu wstawić na 20 minut do lodówki. Postępować tak do wyczerpania warstw.
7. Wstawić do lodówki i pozostawić na 3 godziny, aby całkowicie stężało.
8. Gotowy deser pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć przeciętą truskawkę.