Ptasie mleczko z mleka skondensowanego: przepis na wielokolorowy deser

2022-05-05 10:03

Ptasie mleczko z mleka skondensowanego to świetny przepis na wielokolorowy deser. Można go przygotować z mniejszej ilości składników. Można przyrządzić go w mniejszych foremkach lub w dużej tortownicy. 

Ptasie mleczko z mleka skondensowanego
Autor: Shutterstock Deser można przygotować także w foremkach „keksówkach”

Ptasie mleczko z mleka skondensowanego jest bardzo łatwo przygotować. Nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności. Warto natomiast zaopatrzyć się w odpowiednią ilość naczyń. Potrzebne będą duża miska do ubicia mleka skondensowanego i mikser oraz 6 misek o pojemności około 500 ml, aby wygodnie w nich rozmieszać galaretki.

Polecamy także przepisy: 

Galaretkowiec ze śmietaną na czekoladowym spodzie

Śmietanowiec z galaretkami: przepis na łatwy deser na zimno

Składniki na 16 porcji

  • 800 g mleka skondensowanego, czyli 1,5 puszki
  • 6 galaretek o różnych smakach i kolorach
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 50-70 ml mleka do zwilżenia biszkoptów lub tyle samo łagodnego alkoholu smakowego
  • 200 g truskawek lub innych świeżych owoców do dekoracji

1. Galaretki, każdą oddzielnie, rozpuścić w 250 ml gorącej wody.

2. Galaretki przestudzić do momentu, gdy będą już zimne, ale jeszcze płynne.

3. Zimne mleko skondensowane ubić, a następnie podzielić na 6 części. Każdą porcję mleka zmiksować z dodatkiem 1 galaretki.

4. Średnia blachę do pieczenia (ok. 20x30 cm) wyłożyć folią spożywczą.

5. Na dnie ułożyć biszkopty zamoczone w mleku lub łagodnym alkoholu, ale nie jest to konieczne. Można przygotować deser bez biszkoptów.

6. Na biszkopty wylać 1 warstwę koloru. Wstawić na 20 minut do lodówki. Ponownie wylać warstwę i znowu wstawić na 20 minut do lodówki. Postępować tak do wyczerpania warstw.

7. Wstawić do lodówki i pozostawić na 3 godziny, aby całkowicie stężało.

8. Gotowy deser pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć przeciętą truskawkę.

Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?