Galaretkowiec ze śmietaną na czekoladowym spodzie

2021-03-29
Galaretkowiec ze śmietaną na czekoladowym spodzie
Autor: Shutterstock Galaretkowiec to pyszny deser żelatynowy
łatwy
60 min
4

Galaretkowiec ze śmietaną na czekoladowym spodzie to pyszny deser dla całej rodziny. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Możecie przygotować go z dziećmi. Będą was za to kochały podwójnie. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 4 różne galaretki: cytrynowa, pomarańczowa, wiśniowa i agrestowa
  • oraz 1 galaretka cytrynowa do masy śmietanowej
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g kruchych ciastek z kakao
  • 300 gram kremu orzechowo-czekoladowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Galaretki o 4 różnych smakach przygotować w oddzielnych naczyniach według przepisu na opakowaniu, używając połowę przewidzianej wody, czyli rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wylać na płaskie formy, każdą oddzielnie i odstawić do zastygnięcia. 
  • Zastygłą galaretkę pokroić w kostkę. 
  • Galaretkę cytrynową rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubić na puch, pod koniec dodając cukier puder. Gdy śmietana jest już ubita, wlać cienkim strumieniem przestudzone 100 ml galaretki cytrynowej. 
  • Kruche ciasta włożyć do plastikowej torebki i pokruszyć przy pomocy wałka. Okruchy wymieszać z kremem orzechowo-czekoladowym. 
  • W tortownicy wyłożonej folią spożywczą ułożyć po kilka kostek różnokolorowych galaretek i przykryć galaretką śmietanową. Ponownie wypełnić kostkami galaretki i zalać pozostałą śmietaną. Część kostek pozostawić do ozdoby. Formę pozostawić do stężenia. 
  • Na wierzchu stężonej galaretki ułożyć masę ciasteczkowo-czekoladową. Wstawić do lodówki na 3 godziny. 
  • Przed podaniem formę na 15 sekund włożyć do wrzątku, następnie nakryć talerzem, odwrócić i dopiero usunąć formę razem z folią. 
  • Na wierzchu deseru ułożyć kostki galaretki.