Szarlotka z kokosem na kruchym spodzie – sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Na szarlotkę zawsze jest pora! Jeśli szukasz przepisu prostego i innego niż wszystkie, oto on – na jabłecznik na cieście kruchym, z masą jabłkowo-galaretkową oraz kokosową posypką.
SKŁADNIKI
- 20 dag masła
- 0,75 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 1 kg jabłek
- opakowanie galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
- 0,5-1 łyżeczki cynamonu
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło schłodź. Posiekaj ostrym nożem razem z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto kruche. Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą. Włóż do lodówki na ok. 45 minut. Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę (możesz też zetrzeć je na tarce o dużych oczkach). Jabłka wrzuć do rondla. Dodaj trochę wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Połącz z cynamonem. Ciasto wyjmij z lodówki. Usuń folię. Rozwałkuj na blacie podsypanym mąką. Przełóż na formę do pieczenia (np. okrągłą o średnicy 24-26 cm). Nakłuj ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Połącz z jabłkami. Upieczone ciasto przestudź. Wyłóż przestudzonymi jabłkami. Gdy galaretka stężeje, posyp szarlotkę wiórkami kokosowymi zrumienionymi na maśle.