Sorbet wiśniowy – prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sorbet wiśniowy to deser idealny o każdej porze roku. Latem orzeźwi, a zimą uatrakcyjni uroczyste obiady czy kolacje. Podajemy prosty i sprawdzony przepis na owocowy sorbet.
Polecamy też:
Wiśnie w soku własnym - prosty przepis
Frużelina wiśniowa: jak zrobić?
SKŁADNIKI
- ½ kg wiśni (dużych – polecane odmiany to lubka, gubeńska, książęca)
- ok. 1 l przegotowanej wody
- 10 dag cukru
- 6 łyżek likieru wiśniowego (lub nalewki wiśniowej)
- DO DEKORACJI (OPCJONALNIE)
- kilka listków świeżej mięty lub melisy
- kilka całych owoców wiśni
- 4 łyżki likieru lub nalewki wiśniowej
- nasiona szałwii hiszpańskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie opłucz, usuń z nich pestki. Przełóż owoce do rondelka i zalej taką ilością wody, by były nią przykryte. Dodaj cukier i duś owoce około 30 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
- Do ostudzonych wiśni wlej likier wiśniowy (lub nalewkę) i zmiksuj na pure.
- Masę przełóż do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażarki.
Po godzinie dokładnie wymieszaj masę. Powtarzaj mieszanie co 30 minut, aż sorbet będzie całkowicie zamrożony. - Deser wyłóż i udekoruj całymi wiśniami, łyżką likieru lub listkami melisy lub mięty.