Sorbet truskawkowy - pomysł na wykorzystanie truskawek [WIDEO]
2021-04-01

średni
30 min
4
Truskawki - gdy trwa na nie sezon, jedzmy je do woli. Jeśli nie chcemy utyć - zamiast deserów z bitą śmietaną, róbmy sorbety. Zobacz, czy nasz sorbet truskawkowy będzie ci smakował!
Polecamy też:
Szybki shake truskawkowy na letnie upały
Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę
Truskawki a la Romanow - carski deser
Kruszon truskawkowy ze świeżymi owocami
Przetwory z truskawek - 21 pomysłów na zachowanie smaku truskawek na zimę
SKŁADNIKI
- 5 szklanek truskawek
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier i wodę wymieszać w małym rondelku. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na godzinę.
- Połączyć schłodzony syrop z truskawkami, wymieszać i wstawić do zamrażarki na 3 - 4 godziny. Wyjąć i jeszcze raz zmiksować w blenderze. Ponownie włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny.
Jak przygotować sorbet?