Sorbet truskawkowy - pomysł na wykorzystanie truskawek [WIDEO]

ThinkstockPhotos-526132590.jpg
Autor: Archiwum Truskawki w formie sorbetu chłodzą i nie tuczą tak jak lody truskawkowe
średni
30 min
4

Truskawki - gdy trwa na nie sezon, jedzmy je do woli. Jeśli nie chcemy utyć - zamiast deserów z bitą śmietaną, róbmy sorbety. Zobacz, czy nasz sorbet truskawkowy będzie ci smakował!

Polecamy też:

Szybki shake truskawkowy na letnie upały

Wytrawny poncz truskawkowy

Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę

Truskawki a la Romanow - carski deser

Kruszon truskawkowy ze świeżymi owocami

Przetwory z truskawek - 21 pomysłów na zachowanie smaku truskawek na zimę

SKŁADNIKI

  • 5 szklanek truskawek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier i wodę wymieszać w małym rondelku. Postawić na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • Truskawki umyć, obrać z szypułek i zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na godzinę.
  • Połączyć schłodzony syrop z truskawkami, wymieszać i wstawić do zamrażarki na 3 - 4 godziny. Wyjąć i jeszcze raz zmiksować w blenderze. Ponownie włożyć do zamrażalnika na 3-4 godziny.
Jak przygotować sorbet?