Sorbet malinowy - przepis na orzeźwiający deser

Marta Kula
sorbet-malinowy-przepis-na-orzezwiajacy-deser-i-ananasowy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sorbet malinowy można polać sosem waniliowym ze słodkiej śmietanki, udekorować bitą śmietaną
średni
210 min
4

Sorbet z malin to doskonały lekki deser, zwłaszcza na upalne lato. Chłodzi i orzeźwia, a w dodatku jest niskokaloryczny. Proponujemy przepis na domowy sorbet ze świeżych malin.

Sorbet malinowy z bakaliami

Sorbet malinowy ze śmietanką

Jak zrobić lody sorbetowe? WIDEO

Sorbet malinowy z syropem z agawy

SKŁADNIKI

  • ok. 0,5 kg świeżych malin
  • 2-3 łyżki cukru (z cukru można zrezygnować)
  • sok z 0,5 cytryny
  • listki świeżej mięty lub melisy (do dekoracji deseru)
  • 0,5 szkl. soku malinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny starannie przebieramy, płuczemy i osuszamy.
  • Następnie miksujemy i przecieramy przez sito, pozbywając się w ten sposób pestek.
  • Dodajemy cukier, sok malinowy i całość ponownie miksujemy.
  • Do malinowej masy dodajemy sok z cytryny, do smaku.
  • Sorbetową masę wkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.
  • Po upływie około pół godz. wyjmujemy, miksujemy i znów wkładamy do zamrażalnika (czynność możemy powtórzyć, dzięki czemu nie powstaną lodowe grudki).
  • Sorbet powinien być gotowy po upływie ok. 3 godz. Deser dekorujemy listkami mięty lub melisy.
Marta Kula