Sok owocowy gotuję z tym zamiennikiem żelatyny. Za tą wegańską galaretką przepada cała rodzina

wegańska galaretka z owocami
Autor: Shutterstock Pokrój owoce i zalej je sokiem z tym składnikiem. Wegańska galaretka to pyszny i zdrowy deser.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Galaretki owocowe to pyszne desery. Nie wymagają skomplikowanych czynności i zachwycają smakiem. Tradycyjne galaretki niestety nie są bezpieczne dla wegan. Dzięki temu przepisowi można zrobić doskonałą wegańską galaretkę, w której ukryły się pyszne owoce. Poznajcie łatwy i szybki przepis na wyborną i efektowną galaretkę wegańską z owocami.

Z czego składa się galaretka wegańska?

Wegańska galaretka to deser, który przygotowuje się ze składników pochodzenia roślinnego. Oznacza to, że na liście niezbędnych produktów nie ma żelatyny otrzymywanej z kości wieprzowych. Czym więc zagęszcza się wegańską galaretkę? Zamiast żelatyny wykorzystuje się agar-agar. To roślinny zamiennik, który produkowany jest z alg morskich wykazujących działanie zagęszczające. Wegańska żelatyna jest w stu procentach roślinna i bezpieczna dla zdrowia. Agar-agar można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i większych marketach.

Oprócz roślinnej substancji żelującej agar-agar do przygotowania wegańskiej galaretki potrzebny jest sok owocowy oraz sezonowe owoce.

Jak zrobić galaretkę dla wegan?

Przepis na pełną smaku i owoców wege galaretkę jest łatwy i szybki. Przygotowanie trwa o wiele krócej niż w przypadku tradycyjnej galaretki. Jedną z właściwości agar-agar jest to, że szybko tężeje nawet w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie zdrowego i roślinnego deseru w postaci galaretki z owocami jest bardzo łatwe. Jak więc ją zrobić?

  • 1. krok – zagotowanie soku owocowego z agar-agar
  • 2. krok – nałożenie do miseczek pokrojonych sezonowych owoców
  • 3. krok – wlanie soku owocowego
  • 4. krok – schłodzenie wegańskiej galaretki w lodówce

Jak podawać wegańską galaretkę z owocami?

Pyszna roślinna galaretka z dodatkiem sezonowych owoców to pomysł na deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Dzięki temu, że przygotowanie jest łatwe, a lista składników krótka, ten wegański przysmak można robić przez cały rok. Owocowa galaretka jest bezpieczna nie tylko dla wegan, ale i tych, którzy są na diecie odchudzającej. Nie dodaje się do niej dodatkowego cukru. Cała słodycz pochodzi z owoców. Galaretka nie zawiera też glutenu.

Porcje wyśmienitej wegańskiej galaretki z owocami warto udekorować bitą śmietaną z mleczka kokosowego i listkami mięty. Sprawdzą się też różne owoce. Deser zauroczy wyglądem i zachwyci smakiem.

SKŁADNIKI

  • 500 ml soku owocowego
  • 1 łyżka agar-agar

  • dodatkowo:
  • sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sok owocowy przelać do garnka i wsypać agar-agar. Mieszać, aż się rozpuści.
  • Garnek postawić na ogniu i zacząć podgrzewać. Zagotować, cały czas mieszając. Gotować około 3 minut. Zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do miseczek nałożyć pokrojone na mniejsze kawałki lub w kostkę owoce.
  • Wlać sok z agar-agar. Miseczki wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
  • Podawać na deser.
Beszamel - owoce mało znane
Anna Szulc-Górska
więcej