Słodka przekąska bez zbędnych kalorii. Prosty deser czekoladowy z kefirem

2024-03-20
Kinga Goldstein
Słodka przekąska bez zbędnych kalorii. Prosty deser czekoladowy z kefirem
Autor: Shutterstock.com Mus czekoladowy na kefirze. Idealna słodka przekąska
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Mus czekoladowy jest z pewnością jednym z tych deserów, który jest lubiany przez wszystkich. Delikatna pianka o intensywnie czekoladowym smaku jest marzeniem niejednego. Niestety, ten deser nie zalicza się do kategorii niezwykle zdrowych. Można mu jednak nieco w tym pomóc zamieniając jeden ze składników na inny. Prosta podmianka może wiele zmienić.

Lekki mus czekoladowy - co potrzeba?

Mus czekoladowy jest dla wielu idealnym deserem. Puszysty czekoladowy przysmak zasmakuje niemal każdemu. Niestety, nie jest on nader dietetyczny. Można jednak zamienić jeden składnik, dzięki czemu będzie on nie tylko zdrowszy, ale również o leciutki. Chodzi tutaj o kefir zamiast żółtek. Nie tylko obfituje on w białko, ale również jest naturalnym probiotykiem wspierającym pracę jelit. Do przygotowania pysznego, lekkiego musu czekoladowego będziemy potrzebować:

  • niesłodzonego kakao
  • cukru
  • kefiru
  • żelatyny
  • wody

Jak przygotować mus czekoladowy na kefirze?

Samo w sobie przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać kefir z cukrem i kakao w wysokiej misce, a później całość zblendować. Następnie do kubka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją zimną wodą. Odkładamy na 10 minut na bok. Po tym czasie podgrzewamy w mikrofalówce i dolewamy do czekoladowej masy. Całość ponownie blendujemy i przelewamy do salaterek. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny i gotowe. Teraz wystarczy dorzucić kilka owocków czy ulubionych dodatków i można się zajadać słodkim deserem. Jeśli chcemy, kefir można zamienić na maślankę, jednak nie będzie on wówczas tak kremowy. Dobrym pomysłem może być również podmianka cukru na erytrol, który ma w sobie 0 kalorii. 

SKŁADNIKI

  • 300 ml kefiru
  • 50 ml wody
  • 10 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kefir przelewamy do wysokiej miski.
  • Dodajemy cukier i kakao i wszystko mieszamy.
  • Za pomocą blendera wszystko mieszamy.
  • Masa powinna mieć sporo bąbelków.
  • Żelatynę wsypujemy do kubka i zalewamy zimną wodą.
  • Odstawiamy na 10 minut.
  • Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofalówce i dodajemy do masy czekoladowej.
  • Całość ponownie podgrzewamy.
  • Przelewamy do salaterek i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
DESERY BEZ CUKRU, GRZECHY KIEROWCÓW, JEREMY SOCHAN, MANESKIN - ESKA XD #056
Kinga Goldstein