Niby deser, a jednak śniadanie. Cesarski omlet dosłownie rozpływa się w ustach
Dieta wegetariańska
Omlety to pyszne i sycące dania idealne na ciepłe śniadanie, które można serwować z najróżniejszymi dodatkami. Jeżeli lubicie omlety na słodko, sprawdźcie ten łatwy i szybki przepis, którego ojczyzną jest Austria. Omlet cesarski jest puszysty i w sam raz słodki. Oprószony cukrem pudrem i podany z dżemem oraz owocami oczaruje smakiem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na cesarki omlet.
Czym jest cesarki omlet?
Pyszny i puszysty omlet cesarki, który Austriacy nazywają Kaiserschmarrn, to propozycja na słodkie i ciepłe śniadanie lub oryginalny deser. Charakteryzuje się nie tylko przyjemną konsystencją, ale i ciekawym sposobem przygotowania. Według tradycyjnego przepisu cesarski omlet podaje się w formie małych kawałków. Podsmażony omlet należy podzielić na mniejsze części już w tracie smażenia na patelni. Austriacy jedzą go w towarzystwie rodzynek, migdałów i sosu śliwkowego, ale świetnie sprawdzą się też inne dodatki jak świeże owoce czy domowy dżem. Kawałki omletu warto oprószyć cukrem pudrem.
Z czego zrobić omlet cesarki?
Wyborny słodki Kaiserschmarrn to omlet, który przyrządza się na patelni z kilku prostych składników. Chociaż przepis na ten doskonały przysmak pochodzi z Austrii, wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne w naszych sklepach. Do przygotowania cesarskiego omletu na śniadanie potrzebnych jest tylko sześć składników plus masło do smażenia.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy omlet cesarski? Te produkty są niezbędne:
- jajka
- mąka pszenna
- cukier puder
- mleko
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
- masło do smażenia
Jak zrobić omlet cesarki?
Przepis na Kaiserschmarrn nie jest skomplikowany. Omlet cesarski robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, a powstałe ciasto usmażyć na maśle na patelni. Sekretem cesarskiego omletu jest to, że dzieli się go na mniejsze kawałki już na patelni w czasie smażenia i w takiej formie podaje na śniadanie.
Jak więc przygotować pyszny śniadaniowy omlet cesarski? To tylko kilka prostych i szybkich kroków. Z tym przepisem omlet uda się już za pierwszym razem i będzie pysznie smakował.
- 1. krok – zmiksowanie żółtek z cukrem pudrem i mąką
- 2. krok – ubicie białek i wymieszenie sztywnej piany z masą jajeczną
- 3. krok – usmażenie omletu na patelni na maśle, a po przewróceniu go na drugą stronę podzielenie na mniejsze kawałki
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła do smażenia
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo:
- dżem owocowy, świeże owoce, cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka wymieszać z mlekiem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Zmiksować na jasną i puszystą masę.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać do masy z żółtek i mąki. Delikatnie wymieszać.
- Na patelni roztopić masło. Przelać masę jajeczną, wyrównując jej powierzchnię. Smażyć około 5 minut, aż omlet zacznie się rumienić od spodu, a brzegi zaczną odstawać i lekko się zawijać.
- Omlet przewrócić na drugą stronę i za pomocą łopatki rozerwać na małe kawałki. Smażyć kilka chwil.
- Przełożyć na talerze i oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na śniadanie z owocami i dżemem.