Niby deser, a jednak śniadanie. Cesarski omlet dosłownie rozpływa się w ustach

omlet cesarski
Autor: Shutterstock Omlet cesarski przygotowany według tradycyjnego przepisu z Austrii to pomysł na śniadanie.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Omlety to pyszne i sycące dania idealne na ciepłe śniadanie, które można serwować z najróżniejszymi dodatkami. Jeżeli lubicie omlety na słodko, sprawdźcie ten łatwy i szybki przepis, którego ojczyzną jest Austria. Omlet cesarski jest puszysty i w sam raz słodki. Oprószony cukrem pudrem i podany z dżemem oraz owocami oczaruje smakiem. Poznajcie łatwy i szybki przepis na cesarki omlet.

Czym jest cesarki omlet?

Pyszny i puszysty omlet cesarki, który Austriacy nazywają Kaiserschmarrn, to propozycja na słodkie i ciepłe śniadanie lub oryginalny deser. Charakteryzuje się nie tylko przyjemną konsystencją, ale i ciekawym sposobem przygotowania. Według tradycyjnego przepisu cesarski omlet podaje się w formie małych kawałków. Podsmażony omlet należy podzielić na mniejsze części już w tracie smażenia na patelni. Austriacy jedzą go w towarzystwie rodzynek, migdałów i sosu śliwkowego, ale świetnie sprawdzą się też inne dodatki jak świeże owoce czy domowy dżem. Kawałki omletu warto oprószyć cukrem pudrem.

Z czego zrobić omlet cesarki?

Wyborny słodki Kaiserschmarrn to omlet, który przyrządza się na patelni z kilku prostych składników. Chociaż przepis na ten doskonały przysmak pochodzi z Austrii, wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne w naszych sklepach. Do przygotowania cesarskiego omletu na śniadanie potrzebnych jest tylko sześć składników plus masło do smażenia.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy omlet cesarski? Te produkty są niezbędne:

  • jajka
  • mąka pszenna
  • cukier puder
  • mleko
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Jak zrobić omlet cesarki?

Przepis na Kaiserschmarrn nie jest skomplikowany. Omlet cesarski robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, a powstałe ciasto usmażyć na maśle na patelni. Sekretem cesarskiego omletu jest to, że dzieli się go na mniejsze kawałki już na patelni w czasie smażenia i w takiej formie podaje na śniadanie.

Jak więc przygotować pyszny śniadaniowy omlet cesarski? To tylko kilka prostych i szybkich kroków. Z tym przepisem omlet uda się już za pierwszym razem i będzie pysznie smakował.

  • 1. krok – zmiksowanie żółtek z cukrem pudrem i mąką
  • 2. krok – ubicie białek i wymieszenie sztywnej piany z masą jajeczną
  • 3. krok – usmażenie omletu na patelni na maśle, a po przewróceniu go na drugą stronę podzielenie na mniejsze kawałki

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • dżem owocowy, świeże owoce, cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka wymieszać z mlekiem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Zmiksować na jasną i puszystą masę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać do masy z żółtek i mąki. Delikatnie wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło. Przelać masę jajeczną, wyrównując jej powierzchnię. Smażyć około 5 minut, aż omlet zacznie się rumienić od spodu, a brzegi zaczną odstawać i lekko się zawijać.
  • Omlet przewrócić na drugą stronę i za pomocą łopatki rozerwać na małe kawałki. Smażyć kilka chwil.
  • Przełożyć na talerze i oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na śniadanie z owocami i dżemem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
więcej