Rozkoszne matcha tiramisu. Doskonały deser, który urzeka wyglądem i smakiem
Dieta wegetariańska
Jak zrobić deser, który oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest włoskie tiramisu, ale przygotowane z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Ten jeden składnik zamienia pyszny klasyk w oryginalny i zachwycający deser. Zrobienie matcha tiramisu jest bardzo łatwe i zajmuje tylko kilka minut. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na obłędne tiramisu z zieloną matchą.
Z czego zrobić matcha tiramisu?
Aby przygotować to niesamowite tiramisu, potrzebne są proste produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc deser sprawdzi się na każdą okazję bez względu na pogodę. Zielona herbata matcha jest już dostępna w większych marketach. Można ją też kupić w herbaciarniach i sklepach internetowych.
Dobroczynne działanie matchy odkryli już w XIII wieku buddyjscy mnisi. Warto wiedzieć, że ten rodzaj herbaty jest bogaty w antyoksydanty, witaminę C i A oraz potas, wapń i żelazo. Regularne picie matchy pozytywnie wpływa na przemianę materii i pomaga schudnąć. Sproszkowana zielona herbata poprawia pamięć i koncentrację. Spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dodaje energii i zwiększa wytrzymałość.
Co jest potrzebne, aby przygotować włoskie tiramisu w nowej odsłonie? Te produkty są niezbędne:
- serek mascarpone
- biszkopty
- zielona herbata matcha
- cukier
- jajka
- woda
- szczypta soli
Jak zrobić matcha tiramisu?
Przepis na pyszne i rozkosznie wyglądające tiramisu wzbogacone matchą nie jest skomplikowany. Deser robi się szybko i bez zbędnych komplikacji. Wystarczy postępować według przepisu, a tiramisu uda się za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.
Przepis na matcha tiramisu to tylko kilka bardzo łatwych i szybkich kroków. Z tym sprawdzonym przepisem deser wyjdzie obłędnie.
- 1. krok – wymieszanie żółtek z matchą i serkiem mascarpone
- 2. krok – ubicie białek i połączenie ich z zieloną masą
- 3. krok – nasączenie biszkoptów matchą
- 4. krok – ułożenie biszkoptów i kremu w formie lub pucharkach
- 5. krok – schłodzenie zielonego tiramisu z matchą w lodówce
Jak podawać matcha tiramisu?
Pyszne tiramisu wzbogacone zieloną herbatą matcha serwuje się tak samo jak włoski klasyk. To doskonały deser, który świetnie łączy się z aromatyczną kawą. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne przez cały rok, matcha tiramisu można robi na najróżniejsze okazje. Deser nie tylko pysznie smakuje, ale i prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie.
Zielone tiramisu z dodatkiem matchy można przygotować w niedużej formie i przed podaniem podzielić na kostki. Deser pięknie prezentuje się w pucharkach lub szklanych słoiczkach, w których widać poszczególne warstwy. Porcje matcha tiramisu można udekorować listkami mięty lub świeżymi sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
- 250 g serka mascarpone
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 80 g cukru
- 50 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżeczki matchy + do posypania
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka przełożyć do miski. Wsypać cukier i 1 łyżeczkę matchy. Wymieszać.
- Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać masę serową i miksować do połączenia składników.
- Do wody wsypać 1 łyżeczkę matchy. Spienić spieniaczem lub wymieszać. Mieszanką nasączyć biszkopty i ułożyć je w niedużej formie lub pucharkach.
- Na biszkopty nałożyć krem i posypać wierzch matchą.
- Wstawić do lodówki, aby deser się schłodził.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.