Rozkoszne matcha tiramisu. Doskonały deser, który urzeka wyglądem i smakiem

matcha tiramisu
Autor: Shutterstock Matcha tiramisu zachwyca. To nowa wersja tradycyjnego deseru z Włoch.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić deser, który oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest włoskie tiramisu, ale przygotowane z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Ten jeden składnik zamienia pyszny klasyk w oryginalny i zachwycający deser. Zrobienie matcha tiramisu jest bardzo łatwe i zajmuje tylko kilka minut. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na obłędne tiramisu z zieloną matchą.

Z czego zrobić matcha tiramisu?

Aby przygotować to niesamowite tiramisu, potrzebne są proste produkty. Są w sklepach przez cały rok, więc deser sprawdzi się na każdą okazję bez względu na pogodę. Zielona herbata matcha jest już dostępna w większych marketach. Można ją też kupić w herbaciarniach i sklepach internetowych.

Dobroczynne działanie matchy odkryli już w XIII wieku buddyjscy mnisi. Warto wiedzieć, że ten rodzaj herbaty jest bogaty w antyoksydanty, witaminę C i A oraz potas, wapń i żelazo. Regularne picie matchy pozytywnie wpływa na przemianę materii i pomaga schudnąć. Sproszkowana zielona herbata poprawia pamięć i koncentrację. Spowalnia procesy starzenia się organizmu. Dodaje energii i zwiększa wytrzymałość.

Co jest potrzebne, aby przygotować włoskie tiramisu w nowej odsłonie? Te produkty są niezbędne:

Jak zrobić matcha tiramisu?

Przepis na pyszne i rozkosznie wyglądające tiramisu wzbogacone matchą nie jest skomplikowany. Deser robi się szybko i bez zbędnych komplikacji. Wystarczy postępować według przepisu, a tiramisu uda się za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.

Przepis na matcha tiramisu to tylko kilka bardzo łatwych i szybkich kroków. Z tym sprawdzonym przepisem deser wyjdzie obłędnie.

  • 1. krok – wymieszanie żółtek z matchą i serkiem mascarpone
  • 2. krok – ubicie białek i połączenie ich z zieloną masą
  • 3. krok – nasączenie biszkoptów matchą
  • 4. krok – ułożenie biszkoptów i kremu w formie lub pucharkach
  • 5. krok – schłodzenie zielonego tiramisu z matchą w lodówce

Jak podawać matcha tiramisu?

Pyszne tiramisu wzbogacone zieloną herbatą matcha serwuje się tak samo jak włoski klasyk. To doskonały deser, który świetnie łączy się z aromatyczną kawą. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne przez cały rok, matcha tiramisu można robi na najróżniejsze okazje. Deser nie tylko pysznie smakuje, ale i prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie.

Zielone tiramisu z dodatkiem matchy można przygotować w niedużej formie i przed podaniem podzielić na kostki. Deser pięknie prezentuje się w pucharkach lub szklanych słoiczkach, w których widać poszczególne warstwy. Porcje matcha tiramisu można udekorować listkami mięty lub świeżymi sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 80 g cukru
  • 50 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki matchy + do posypania
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka przełożyć do miski. Wsypać cukier i 1 łyżeczkę matchy. Wymieszać.
  • Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać masę serową i miksować do połączenia składników.
  • Do wody wsypać 1 łyżeczkę matchy. Spienić spieniaczem lub wymieszać. Mieszanką nasączyć biszkopty i ułożyć je w niedużej formie lub pucharkach.
  • Na biszkopty nałożyć krem i posypać wierzch matchą.
  • Wstawić do lodówki, aby deser się schłodził.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Matcha - właściwości i zastosowanie herbaty matcha
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej