Różowe paluszki rybne to prawdziwy hit. Cała rodzina będzie się nimi zajadać

Różowe paluszki rybne to prawdziwy hit. Cała rodzina będzie się nimi zajadać
Autor: Shutterstock.com Różowe paluszki rybne to prawdziwy hit. Cała rodzina będzie się nimi zajadać
łatwy
10 min
8

Paluszki rybne to obiad, który zasmakuje nie tylko dzieciom. Te domowe paluszki rybne z łososia są nie tylko pyszne, ale również szybkie i proste w przygotowaniu. To obiad, który świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.

Obiad dla małych i dużych. Paluszki rybne, które świetnie smakują

Paluszki rybne z łososia to nie tylko świetny pomysł na obiad dla dzieci. Są proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi pysznościami, w szczególności jeśli przygotujemy je z łososia.

Ta ryba jest wypełniona witaminą B oraz D, jak i kwasami omega-3. Łosoś jest również pełen białka. Ta ryba może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie serca, mózgu oraz stan naszej skóry. A co najlepsze, cały ten obiad przygotujemy już w 30 minut.

Z czym podawać paluszki rybne? Możliwości jest całe mnóstwo

Paluszki rybne można podawać z najduszniejszymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno ziemniaki, jak i domowe frytki czy ryż. Warto pamiętać również o surówce czy sałatce, która będzie świetnym przełamaniem smaków. To naprawdę sprawdzony pomysł na obiad, którym zachwycą się nie tylko dzieci, ale również dorośli.

Samo w sobie przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy oczyścić łososia, pokroić go w paluszki, a następnie dobrze zapanierować. Później wystarczy je upiec i są już gotowe, by się nimi rozkoszować. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.

SKŁADNIKI

  • 600 g fileta z łososia
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Z łososia usuwamy skórę.
  • Kroimy rybę w paluszki.
  • Jajko rozbijamy w miseczce.
  • Do jednej miski nasypujemy mąkę, a do drugiej bułkę tartą, wraz z przyprawami.
  • Paluszki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
  • Układamy na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem.
  • Pieczemy ok. 20 minut.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej