Różowe paluszki rybne to prawdziwy hit. Cała rodzina będzie się nimi zajadać

Paluszki rybne to obiad, który zasmakuje nie tylko dzieciom. Te domowe paluszki rybne z łososia są nie tylko pyszne, ale również szybkie i proste w przygotowaniu. To obiad, który świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.
Obiad dla małych i dużych. Paluszki rybne, które świetnie smakują
Paluszki rybne z łososia to nie tylko świetny pomysł na obiad dla dzieci. Są proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tymi pysznościami, w szczególności jeśli przygotujemy je z łososia.
Ta ryba jest wypełniona witaminą B oraz D, jak i kwasami omega-3. Łosoś jest również pełen białka. Ta ryba może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie serca, mózgu oraz stan naszej skóry. A co najlepsze, cały ten obiad przygotujemy już w 30 minut.
Z czym podawać paluszki rybne? Możliwości jest całe mnóstwo
Paluszki rybne można podawać z najduszniejszymi dodatkami. Sprawdzą się zarówno ziemniaki, jak i domowe frytki czy ryż. Warto pamiętać również o surówce czy sałatce, która będzie świetnym przełamaniem smaków. To naprawdę sprawdzony pomysł na obiad, którym zachwycą się nie tylko dzieci, ale również dorośli.
Samo w sobie przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy oczyścić łososia, pokroić go w paluszki, a następnie dobrze zapanierować. Później wystarczy je upiec i są już gotowe, by się nimi rozkoszować. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.
SKŁADNIKI
- 600 g fileta z łososia
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- sól i pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Z łososia usuwamy skórę.
- Kroimy rybę w paluszki.
- Jajko rozbijamy w miseczce.
- Do jednej miski nasypujemy mąkę, a do drugiej bułkę tartą, wraz z przyprawami.
- Paluszki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Układamy na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem.
- Pieczemy ok. 20 minut.