Rogaliki z dżemem bez wyrastania. Ekspresowy przepis na kruche rogale z nadzieniem
Pyszne i puszyste rogaliki z dżemem będą smakować każdemu. To uniwersalny deser, który sprawdzi się zawsze. Robi się je w ekspresowym tempie i tak samo szybko znikają z talerzyków. Dowiedz się, jak zrobić szybkie rogaliki z dżemem.
Jak się robi rogaliki z dżemem?
To bardzo łatwy deser. Najpierw należy zagnieść ciasto z mąki pszennej, śmietany i jogurtu islandzkiego typu skyr z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli. Ciasto należy podzielić na trzy części, rozwałkować je i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nakłada się łyżeczkę dżemu w ulubionym smaku i zawija, zaczynając od podstawy trójkąta. W ten sposób powstają rogaliki. Przed pieczeniem trzeba posmarować je roztrzepanym jajkiem. Blachę z rogalikami wstawia się do piekarnika i piecze około 25 minut. Po lekkim ostygnięciu można posypać je cukrem pudrem lub skropić lukrem.
Jak zawijać rogaliki krok po kroku?
- Rozwałkowane ciasto pokroić na równe trójkąty.
- Przy podstawie każdego trójkąta nałożyć dżem.
- Każdy trójkąt naciągnąć delikatnie do dołu i zawijać ku wierzchołkowi.
- Dokładnie zalepić końce, aby dżem nie wypłynął w czasie pieczenia.
- Gotowe do pieczenia.
Przepis na rogaliki z dżemem
- Przepis na rogaliki jest łatwy. Dzięki temu, że został napisany krok po kroku, słodki deser uda się za każdym razem.
- Rogaliki robi się bardzo szybko. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a pieczenie trwa 25 minut.
- Do zrobienia rogalików potrzeba siedmiu składników. Wszystkie produkty są w mniejszych i większych sklepach przez cały rok.
- Dżem zastąpi konfitura lub marmolada w ulubionym smaku.
- Upieczone rogaliki dobrze jest udekorować cukrem pudrem lub skropić lukrem. Świetnie smakują z polewą czekoladową. Przed pieczeniem można je także posypać kruszonką czy bardzo drobno posiekanymi orzechami.
Kiedy podawać rogaliki z dżemem?
Przepis na rogaliki z dżemem warto zapisać, ponieważ jest to uniwersalny, łatwy i szybki deser. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a rogaliki robi się szybko, można je serwować na każdą okazję. Będą doskonale smakować jako deser po rodzinnym obiedzie. Można je też upiec na tłusty czwartek, święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 330 g gęstej śmietany 18%
- 150 g jogurtu skyr waniliowego
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem owocowy
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj jogurt skyr i śmietanę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podzielić na na trzy części. Każdą z nich rozwałkować w okrąg, a następnie pokroić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę dżemu i zawinąć od podstawy trójkąta. Uformować rogaliki, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż zaczną się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem, posiekanymi orzechami lub skropić lukrem.