Rogaliki z dżemem bez wyrastania. Ekspresowy przepis na kruche rogale z nadzieniem

rogaliki z dżemem
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
6

Pyszne i puszyste rogaliki z dżemem będą smakować każdemu. To uniwersalny deser, który sprawdzi się zawsze. Robi się je w ekspresowym tempie i tak samo szybko znikają z talerzyków. Dowiedz się, jak zrobić szybkie rogaliki z dżemem.

Jak się robi rogaliki z dżemem?

To bardzo łatwy deser. Najpierw należy zagnieść ciasto z mąki pszennej, śmietany i jogurtu islandzkiego typu skyr z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli. Ciasto należy podzielić na trzy części, rozwałkować je i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nakłada się łyżeczkę dżemu w ulubionym smaku i zawija, zaczynając od podstawy trójkąta. W ten sposób powstają rogaliki. Przed pieczeniem trzeba posmarować je roztrzepanym jajkiem. Blachę z rogalikami wstawia się do piekarnika i piecze około 25 minut. Po lekkim ostygnięciu można posypać je cukrem pudrem lub skropić lukrem.

Jak zawijać rogaliki krok po kroku?

  • Rozwałkowane ciasto pokroić na równe trójkąty.
  • Przy podstawie każdego trójkąta nałożyć dżem.
  • Każdy trójkąt naciągnąć delikatnie do dołu i zawijać ku wierzchołkowi.
  • Dokładnie zalepić końce, aby dżem nie wypłynął w czasie pieczenia.
  • Gotowe do pieczenia.

Przepis na rogaliki z dżemem

  • Przepis na rogaliki jest łatwy. Dzięki temu, że został napisany krok po kroku, słodki deser uda się za każdym razem.
  • Rogaliki robi się bardzo szybko. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Przygotowanie zajmuje około 20 minut, a pieczenie trwa 25 minut.
  • Do zrobienia rogalików potrzeba siedmiu składników. Wszystkie produkty są w mniejszych i większych sklepach przez cały rok.
  • Dżem zastąpi konfitura lub marmolada w ulubionym smaku.
  • Upieczone rogaliki dobrze jest udekorować cukrem pudrem lub skropić lukrem. Świetnie smakują z polewą czekoladową. Przed pieczeniem można je także posypać kruszonką czy bardzo drobno posiekanymi orzechami.

Kiedy podawać rogaliki z dżemem?

Przepis na rogaliki z dżemem warto zapisać, ponieważ jest to uniwersalny, łatwy i szybki deser. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a rogaliki robi się szybko, można je serwować na każdą okazję. Będą doskonale smakować jako deser po rodzinnym obiedzie. Można je też upiec na tłusty czwartek, święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 330 g gęstej śmietany 18%
  • 150 g jogurtu skyr waniliowego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem owocowy
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj jogurt skyr i śmietanę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podzielić na na trzy części. Każdą z nich rozwałkować w okrąg, a następnie pokroić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę dżemu i zawinąć od podstawy trójkąta. Uformować rogaliki, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem, posiekanymi orzechami lub skropić lukrem.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej