Rewelacyjny kokosowiec z bezą na duże i małe uroczystości
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Kokosowiec z bezą to rozkosz dla podniebienia: delikatny spód, lekko wilgotna kokosowa masa i delikatna, słodka beza tworzą harmonijne połączenie delikatnie przełamane kwaskowym smakiem owocowej marmolady.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki marmolady wieloowocowej
- Masa kokosowa:
- 250 g wiórków kokosowych
- 1/2 kostki masła
- 1 niepełna szklanka cukru
- 6 łyżek mleka
- Beza:
- 3 białka
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować masę kokosową: cukier rozpuścić w roztopionym maśle, dodać mleko i wiórki kokosowe, zagotować cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem i pojedynczo dodawanymi żółtkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie połączyć.
- Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy wylać 2/3 ciasta. Upiec w temperaturze 190 st. C. przez ok. 30 min. Wyjąć posmarować wierzch marmoladą.
- Masę kokosową wymieszać z resztą ciasta i wyłożyć na wierzch placka. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 min w temperaturze 200 st. C.
- Białka na beze ubić z cukrem pudrem na sztywno. Szpryca wycisnąć beziki na wierzch ciasta. Piec jeszcze 15 min.