Racuchy z jabłkami: przepis siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pyszne i puszyste racuszki z jabłkami można podać do herbaty z imbirem lub cytryną. Najlepiej smakują gorące, posypane cukrem pudrem. Wypróbuj racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji.
SKŁADNIKI
- 1/2 l słodkiego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 40 dag mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
- 1/2 kg jabłek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko wymieszać z żółtkami, solą, cukrem, mąką oraz proszkiem do pieczenia lub sodą.
- Z białek ubić pianę i lekko wymieszać do ciasta.
- Jabłka (najlepiej miękkie np. antonówki) obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.
- Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć z obu stron. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.