Racuchy z jabłkami: przepis siostry Anastazji

2017-01-04
Siostra Anastazja
racuchy-z-jablkami-przepis-siostry-anastazji.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne placuszki z dodatkiem aromatycznych jabłek nadają się na niedzielne śniadanie albo poobiedni deser
łatwy
30 min
4

Pyszne i puszyste racuszki z jabłkami można podać do herbaty z imbirem lub cytryną. Najlepiej smakują gorące, posypane cukrem pudrem. Wypróbuj racuchy z jabłkami według przepisu siostry Anastazji.

Składniki

1/2 l słodkiego mleka

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

1 łyżka cukru kryształu

1/2 płaskiej łyżeczki soli

ok. 40 dag mąki pszennej

tłuszcz do smażenia

1/2 kg jabłek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko wymieszać z żółtkami, solą, cukrem, mąką oraz proszkiem do pieczenia lub sodą.

Z białek ubić pianę i lekko wymieszać do ciasta.

Jabłka (najlepiej miękkie np. antonówki) obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w krążki grubości ok. 1/2 cm.

Krążki jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz.

Smażyć z obu stron. Podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Siostra Anastazja