Pyszne, kremowe i obłędnie kokosowe. Moje lody to najlepszy deser na upał i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dlaczego lody kokosowe są tak dobre? Te przygotowane według tego przepisu zachwycają nie tylko obłędnym smakiem kokosa, ale i kremową konsystencją. Są idealnie słodkie, orzeźwiające i bardzo łatwe do przygotowania w domowych warunkach. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze domowe lody kokosowe z trzech składników i poznajcie błyskawiczny przepis.
Czy lody kokosowe są zdrowe?
Domowe lody kokosowe z trzech składników to smaczna i zdrowa alternatywa dla tego tradycyjnego deseru. Są pyszne i znakomicie orzeźwiają w upalny dzień. Dodatkowo bez obaw mogą spożywać je weganie, ponieważ przygotowuje się je tylko ze składników pochodzenia roślinnego. Nie ma w nich także laktozy czy białego cukru. Ten składnik został zastąpiony naturalnym słodzikiem.
Lista składników, które potrzebne są do zrobienia w domu lodów kokosowych, jest krótka. Obejmuje tylko trzy produkty. Są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok, ale lody o smaku kokosa najlepiej smakują w lecie, kiedy temperatury sięgają zenitu. Składniki wyróżniają się także wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów.
- Mleczko kokosowe – główny składnik deseru, który sprawia, że lody są wegańskie, nie zawierają laktozy i mają kremową konsystencję.
- Wiórki kokosowe – idealny dodatek do lodów, który bogaty jest w korzystnie wpływający na trawienie błonnik.
- Ksylitol – zwany cukrem brzozowym ma niższy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczny niż cukier. Sprawdzi się też erytrytol.
- Brak sztucznych dodatków – lody kokosowe robi się tylko z trzech naturalnych składników, nie zawierają sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.
Jak zrobić lody z mleczka kokosowego?
Domowe lody kokosowe są pyszne i podbiją każde podniebienie. Przepis na ten mrożony deser nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych czynności. Lody robi się w kwadrans, ale trzeba poczekać, żeby spróbować, jak wyśmienicie smakują. Powinny spędzić w zamrażarce od czterech do sześciu godzin.
Jak więc przygotować w domowych warunkach obłędne lody kokosowe z trzech składników? To prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący.
- 1. krok – ubicie gęstej części mleczka kokosowego ze słodzikiem
- 2. krok – wymieszanie masy kokosowej z wiórkami
- 3. krok – przełożenie lodów do pojemnika i wstawienie do zamrażarki
Jak podawać lody kokosowe?
W lecie, kiedy słupek rtęci w termometrze sięga najwyższych wartości, lody kokosowe są deserem idealnym. W sam raz słodkie, kremowe i orzeźwiające pobiją smakiem każdy kubek smakowy. Świetnie sprawdzą się po rodzinnym obiedzie. Porcje lodów można dodatkowo udekorować płatkami kokosowymi i listkami świeżej mięty. Kulki można też posypać wiórkami kokosowymi lub startą gorzką czekoladą.
SKŁADNIKI
- 500 ml mocno schłodzonego mleczka kokosowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 40 g słodzika (ksylitol lub erytrytol)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Otworzyć puszkę mleczka kokosowego i odlać wodę.
- Gęstą część mleczka kokosowego przełożyć do miski. Wsypać słodzik i ubić, aż masa stanie się puszysta.
- Pod koniec ubijania wsypać wiórki kokosowe i zmiksować do połączenia.
- Masę kokosową przełożyć do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności, przykryć i wstawić do zamrażarki na 4 do 6 godzin.
- Podawać na deser.