Przepis na szybkie tiramisu z malinami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Tiramisu to pyszny włoski deser polecany zwłaszcza na ciepłe dni. Przysmak na bazie serka mascarpone i biszkoptów nasączonych mocną kawą orzeźwia oraz dodaje energii. Sprawdź, jak zrobić szybkie tiramisu z malinami.
Tiramisu to deser pochodzący z Włoch. Jego nazwę możemy tłumaczyć jako "ocknij się". Dlatego nic dziwnego, że przygotowywane jest na bazie biszkoptów nasączonych mocną kawą oraz serka mascarpone. Tiramisu podaje się bardzo schłodzone. To idealny deser w upalne dni, który komponuje się z espresso.
Aby trochę urozmaicić tiramisu, możemy podawać je z owocami sezonowymi: truskawkami czy malinami. Lekko kwaskowate owoce idealnie będą komponować się ze słodkim ciastkiem.
Panna cotta z malinami
Panna cotta z sosem malinowym
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. likieru Amaretto
- 1/2 szkl. mocnej kawy
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do jednej miseczki wlewamy kawę, do drugiej likier. Biszkopty zanurzamy na kilka sekund najpierw w kawie, a potem w likierze - każde ciastko oddzielnie.
- Układamy warstwę ciastek w pucharkach.
- Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Masę serową wykładamy na warstwę biszkoptów. Posypujemy delikatnie kakao.
- Układamy drugą warstwę biszkoptów i znów masę serową. Całość posypujemy kakao.
- Na wierzchu układamy maliny. Deser wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy mocno schłodzony.