Przepis na przysmak marchewkowy. Obłędny smakołyk z prostych składników

przysmak marchewkowy
Autor: Shutterstock Jak zrobić przysmak marchewkowy? Oto prosty przepis na słodką przekąskę w pięknym kolorze
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marchewki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Są pyszne, chrupiące i pełne zdrowia. Są składnikiem dań obiadowych, sałatek, surówek i przekąsek. Można wykorzystać je do słodkich wypieków i deserów. Najlepszym tego przykładem jest przepis, który właśnie staje się prawdziwym hitem. Marchewkowy przysmak podbije niejedno podniebienie.

Marchewkowy przysmak – z czego zrobić?

Marchewkowy smakołyk przypomina galaretkę. Aby zrobić go samodzielnie w domu, nie są potrzebne wyszukane składniki. Słodką przekąskę robi się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Na liście składników znalazło się sześć składników plus woda.

Do zrobienia pysznego marchewkowego przysmaku potrzebne są takie produkty jak:

Jak zrobić przysmak marchewkowy?

Przygotowanie domowego przysmaku z marchewek nie jest trudne. Nie pochłania też czasu. Pyszną przekąskę w pomarańczowym kolorze robi się szybko i sprawnie. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Trzeba jedynie poczekać, aż masa stężeje i dopiero wtedy będzie można cieszyć się jej obłędnym smakiem.

Przepis na przysmak marchewkowy został podzielony na kilka prostych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie marchewek
  • 2. krok – zmiksowanie marchewek
  • 3. krok – wymieszanie puree marchewkowego z mąką ziemniaczaną, skórką pomarańczową, sokiem z cytryny, cukrem i ekstraktem waniliowym
  • 4. krok – podgrzanie masy
  • 5. krok – przełożenie masy marchewkowej do formy i schłodzenie jej w lodówce
  • 6. krok – pokrojenie masy na małe kawałki i obtoczenie ich w cukrze lub wiórkach kokosowych

Jak podawać przysmak marchewkowy?

Pyszny i w sam raz słodki smakołyk z gotowanej marchewki to pomysł na przekąskę lub deser. Przepis nie jest trudny, składniki są do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym, więc przysmak marchewkowy można robić przez cały rok. Małe kąski obtoczone w wiórkach kokosowych, cukrze lub jego zdrowszych zamiennikach będą smakować zawsze i każdemu. Zastąpią gotowe słodkie przekąski ze sklepu. Można zapakować je dzieciom do śniadaniówki i zabrać kilka sztuk do pracy. W czasie ciężkiego dnia dodadzą energii i poprawią humor.

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody
  • 5 marchewek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni zagotować 1 litr wody i włożyć do niego obrane marchewki. Gotować do miękkości.
  • Ugotowane marchewki zmiksować na gładko.
  • Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż zgęstnieje. Często mieszać.
  • Formę zwilżyć wodą i równomiernie wyłożyć masę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Masę przełożyć na deskę, pokroić na małe porcje i obtoczyć w wiórkach kokosowych, cukrze lub cukrze pudrze.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej