Przepis na przysmak marchewkowy. Obłędny smakołyk z prostych składników
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Marchewki to jedne z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Są pyszne, chrupiące i pełne zdrowia. Są składnikiem dań obiadowych, sałatek, surówek i przekąsek. Można wykorzystać je do słodkich wypieków i deserów. Najlepszym tego przykładem jest przepis, który właśnie staje się prawdziwym hitem. Marchewkowy przysmak podbije niejedno podniebienie.
Marchewkowy przysmak – z czego zrobić?
Marchewkowy smakołyk przypomina galaretkę. Aby zrobić go samodzielnie w domu, nie są potrzebne wyszukane składniki. Słodką przekąskę robi się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Na liście składników znalazło się sześć składników plus woda.
Do zrobienia pysznego marchewkowego przysmaku potrzebne są takie produkty jak:
- marchewki
- cukier
- mąka ziemniaczana
- ekstrakt waniliowy
- sok z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
- woda
Jak zrobić przysmak marchewkowy?
Przygotowanie domowego przysmaku z marchewek nie jest trudne. Nie pochłania też czasu. Pyszną przekąskę w pomarańczowym kolorze robi się szybko i sprawnie. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Trzeba jedynie poczekać, aż masa stężeje i dopiero wtedy będzie można cieszyć się jej obłędnym smakiem.
Przepis na przysmak marchewkowy został podzielony na kilka prostych kroków:
- 1. krok – ugotowanie marchewek
- 2. krok – zmiksowanie marchewek
- 3. krok – wymieszanie puree marchewkowego z mąką ziemniaczaną, skórką pomarańczową, sokiem z cytryny, cukrem i ekstraktem waniliowym
- 4. krok – podgrzanie masy
- 5. krok – przełożenie masy marchewkowej do formy i schłodzenie jej w lodówce
- 6. krok – pokrojenie masy na małe kawałki i obtoczenie ich w cukrze lub wiórkach kokosowych
Jak podawać przysmak marchewkowy?
Pyszny i w sam raz słodki smakołyk z gotowanej marchewki to pomysł na przekąskę lub deser. Przepis nie jest trudny, składniki są do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym, więc przysmak marchewkowy można robić przez cały rok. Małe kąski obtoczone w wiórkach kokosowych, cukrze lub jego zdrowszych zamiennikach będą smakować zawsze i każdemu. Zastąpią gotowe słodkie przekąski ze sklepu. Można zapakować je dzieciom do śniadaniówki i zabrać kilka sztuk do pracy. W czasie ciężkiego dnia dodadzą energii i poprawią humor.
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 5 marchewek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z pomarańczy
- sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni zagotować 1 litr wody i włożyć do niego obrane marchewki. Gotować do miękkości.
- Ugotowane marchewki zmiksować na gładko.
- Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wsypać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć na patelnię i podgrzewać, aż zgęstnieje. Często mieszać.
- Formę zwilżyć wodą i równomiernie wyłożyć masę. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Masę przełożyć na deskę, pokroić na małe porcje i obtoczyć w wiórkach kokosowych, cukrze lub cukrze pudrze.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.