Portugalski ryż Carolino na słodko - Arroz Doce
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Portugalski ryż Carolino jest tradycyjnym składnikiem słodkiego deseru - Arroz Doce. Ten rodzaj ryżowego budyniu na mleku jest bardzo popularny w Portugalii. Do przygotowania ryżu na słodko można wykorzystać każdy rodzaj krótkoziarnistego ryżu przeznaczonego na risotto.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 140 g ryżu Carolino lub innego na risotto
- 900 ml wody
- 1,2 l mleka 3,2% tł.
- 200 g cukru
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż dwukrotnie wypłukać w zimnej wodzie.
- W rondlu zagotować 900 ml wody ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Gdy woda się zagotuje dodać wypłukany i odsączony ryż. Podgrzewać dalej.
- Gdy zabraknie płynu, dodać 400 ml mleka.
- Gdy ryż wypije całe mleko dodać kolejne 400 ml mleka i żółtko, wymieszaj. Nadal podgrzewając dodawać po trochu mleka w miarę jak będzie wsiąkał w ryż.
- Gdy wyczerpie się mleko, dodać cukier i masło.
- Gotować na małym ogniu jeszcze 45 minut do 1 godziny, co jakiś mieszając, aż ryż zamieni się na kremową papkę.
- Przełożyć do naczynia lub naczynek, posypać cynamonem i ostudzić.
- Podawać w temperaturze pokojowej.