Półkrucha rolada z nadzieniem marceppanowym

Półkrucha rolada z nadzieniem marceppanowym
Autor: Shutterstock To pyszne ciasto nie jest trudne w przygotowaniu.
łatwy
40 min
4

Szybki i bardzo smaczny deser dla rodziny: półkruche ciasto i pyszne marcepanowe wnętrze. Ciasto jest puszyste i neutralne w smaku, tworząc znakomite tło dla słodkiego i aromatycznego marcepanu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 20 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g marcepanu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • mielone migdały
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać zaczyn, mąkę i masło.
  • Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, po czym ponownie wyrobić dodając przyprawę do piernika.
  • Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta, tak samo rozwałkować marcepan.
  • Marcepan wyłożyć na ciasto i ciasno zwinąć. Zlepić boki rolady.
  • Piec ok 50 min w temperaturze 160 st.C. Wierzch polać roztopioną czekolada i posypać mielonymi migdałami.
  •