Półkrucha rolada z nadzieniem marceppanowym
2021-03-31

łatwy
40 min
4
Szybki i bardzo smaczny deser dla rodziny: półkruche ciasto i pyszne marcepanowe wnętrze. Ciasto jest puszyste i neutralne w smaku, tworząc znakomite tło dla słodkiego i aromatycznego marcepanu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 20 g drożdży
- 250 g mąki
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 80 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 g marcepanu
- 50 g gorzkiej czekolady
- mielone migdały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać zaczyn, mąkę i masło.
- Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, po czym ponownie wyrobić dodając przyprawę do piernika.
- Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta, tak samo rozwałkować marcepan.
- Marcepan wyłożyć na ciasto i ciasno zwinąć. Zlepić boki rolady.
- Piec ok 50 min w temperaturze 160 st.C. Wierzch polać roztopioną czekolada i posypać mielonymi migdałami.