Półkrucha rolada z nadzieniem marceppanowym

2020-01-28
Półkrucha rolada z nadzieniem marceppanowym
Autor: Shutterstock To pyszne ciasto nie jest trudne w przygotowaniu.
łatwy
40 min
4

Szybki i bardzo smaczny deser dla rodziny: półkruche ciasto i pyszne marcepanowe wnętrze. Ciasto jest puszyste i neutralne w smaku, tworząc znakomite tło dla słodkiego i aromatycznego marcepanu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

20 g drożdży

250 g mąki

1/3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 żółtka

80 g roztopionego masła

2 łyżeczki przyprawy do piernika

200 g marcepanu

50 g gorzkiej czekolady

mielone migdały

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać zaczyn, mąkę i masło.

Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, po czym ponownie wyrobić dodając przyprawę do piernika.

Ciasto rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta, tak samo rozwałkować marcepan.

Marcepan wyłożyć na ciasto i ciasno zwinąć. Zlepić boki rolady.

Piec ok 50 min w temperaturze 160 st.C. Wierzch polać roztopioną czekolada i posypać mielonymi migdałami.

 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE