Pleśniak - kruche ciasto z powidłami lub dżemem
2021-03-29
![Pleśniak - kruche ciasto z powidłami lub dżemem [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-DBeJ-qCkP-TD5B_plesniak-kruche-ciasto-z-powidlami-lub-dzemem-wideo-664x442.jpg)
średni
80 min
4
Pleśniak to wyjątkowe ciasto. Wygląda ciekawie dzięki pierzynce z bezy na wierzchu, a smakuje wybornie, bo kwaskowości dodają mu powidła lub konfitury. Świetnie pasuje do codziennej kawy, jak i na wykwintne przyjęcie. Pleśniak jest też doskonałym ciastem na niedzielę.
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki pszennej
- 1 proszek do pieczenia (małe opakowanie)
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 jajek
- trochę kwaśnej śmietany (1 łyżka)
- 2 łyżki kakao (ciemny gatunek)
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
- słoik powideł lub konfitur (z czarnej porzeczki lub wiśniowych)
- bakalie (siekane orzechy włoskie, laskowe, migdały, garść rodzynek)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesiać na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia. Posiekać z mąką zimną margarynę.
- Dodać cukier, połowę cukru waniliowego, śmietanę, wbić 4 żółtka, odrobinę posolić. Szybko zagnieść.
- Ciasto podzielić na 3 części. Jedną zagnieść z kakao.
- Wstawić ciasto do lodówki na 20-30 minut.
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować konfiturami. Posypać połową bakalii.
- Na wierzch zetrzeć porcję ciasta z kakao. Posypać resztą bakalii.
- Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i resztę cukru waniliowego. Wyłożyć pianę na ciasto.
- Zetrzeć ostatnią porcję ciasta, która powinna być ostatnią warstwą.
- Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni.