Placki z jabłkami w oryginalnej odsłonie: przepis na atrakcyjnie wyglądający deser

2012-01-17
jablka-2-shutterstock_556460860-1000.jpg
Autor: Archiwum
łatwy
25 min
4

Placki z jabłkami zazwyczaj wyglądają tak samo. Placuszek a w środku drobno pokrojone kawałki owocu. Nasze placki z jabłkami wyglądają zupełnie inaczej, a ich niekonwencjonalny wygląd zadziwił już niejednego gościa.

Składniki

4 obrane jabłka (najlepiej słodkie i ładnie pachnące)

1 łyżeczka cynamonu

cukier puder

200 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru wanilinowego

4 łyżki stopionego masła

1 jajko

300 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki (np. po coca coli) usuwamy środek.

Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon.

Mieszamy, a następnie robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko.

Stopniowo mieszamy dodając stopione masło i mleko. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką masę.

Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu, roztapiając kawałek smalcu lub oleju.

Plasterki jabłek maczamy w cieście i kładziemy na patelnię.

Obsmażamy nasz krążek po obu stronach, aż do zarumienienia (oczywiście na małym ogniu).

Zdejmujemy z patelni i umieszczamy placuszki na ręczniku papierowym.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Placki można też posmarować dżemem lub polać czekoladą.