Placki z jabłkami w oryginalnej odsłonie: przepis na atrakcyjnie wyglądający deser
2021-03-27
łatwy
25 min
4
Placki z jabłkami zazwyczaj wyglądają tak samo. Placuszek a w środku drobno pokrojone kawałki owocu. Nasze placki z jabłkami wyglądają zupełnie inaczej, a ich niekonwencjonalny wygląd zadziwił już niejednego gościa.
SKŁADNIKI
- 4 obrane jabłka (najlepiej słodkie i ładnie pachnące)
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżki stopionego masła
- 1 jajko
- 300 ml mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki (np. po coca coli) usuwamy środek.
- Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon.
- Mieszamy, a następnie robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko.
- Stopniowo mieszamy dodając stopione masło i mleko. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką masę.
- Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu, roztapiając kawałek smalcu lub oleju.
- Plasterki jabłek maczamy w cieście i kładziemy na patelnię.
- Obsmażamy nasz krążek po obu stronach, aż do zarumienienia (oczywiście na małym ogniu).
- Zdejmujemy z patelni i umieszczamy placuszki na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Placki można też posmarować dżemem lub polać czekoladą.