Placki z jabłkami w oryginalnej odsłonie: przepis na atrakcyjnie wyglądający deser

2021-03-27
jablka-2-shutterstock_556460860-1000.jpg
Autor: Archiwum
łatwy
25 min
4

Placki z jabłkami zazwyczaj wyglądają tak samo. Placuszek a w środku drobno pokrojone kawałki owocu. Nasze placki z jabłkami wyglądają zupełnie inaczej, a ich niekonwencjonalny wygląd zadziwił już niejednego gościa.

SKŁADNIKI

  • 4 obrane jabłka (najlepiej słodkie i ładnie pachnące)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w grubsze plastry. Za pomocą okrągłej nakrętki (np. po coca coli) usuwamy środek.
  • Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i cynamon.
  • Mieszamy, a następnie robimy wgłębienie w którym umieszczamy jajko.
  • Stopniowo mieszamy dodając stopione masło i mleko. W efekcie końcowym powinniśmy otrzymać gładką masę.
  • Rozgrzewamy patelnię na małym ogniu, roztapiając kawałek smalcu lub oleju.
  • Plasterki jabłek maczamy w cieście i kładziemy na patelnię.
  • Obsmażamy nasz krążek po obu stronach, aż do zarumienienia (oczywiście na małym ogniu).
  • Zdejmujemy z patelni i umieszczamy placuszki na ręczniku papierowym.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Placki można też posmarować dżemem lub polać czekoladą.