Placki owsiane: zdrowe, smaczne i niskokaloryczne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placki owsiane z owocami warto spróbować zrobić samemu! Owies to idealny produkt zbożowy dla osób z grupą krwi A. Szybko się trawi, przyspiesza metabolizm i pysznie smakuje.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek płatków owsianych
- ½ szklanki mleka owsianego
- garść rodzynek
- utarte jabłko
- łyżeczka nasion sezamu
- łyżka oleju kokosowego
- skórka z limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wrzucamy płatki owsiane i dodajemy wszystkie składniki oprócz mleka.
Całość mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut.
Masę dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnie z olejem kokosowym. Dużą łyżką formujemy okrągłe placki (mogą być cienkie i duże lub małe i grube - w zależności od naszych upodobań).
Smażymy placki, dokładnie podsmażając je z obu stron, delikatnie przekręcając łopatką.
Placki najlepiej smakują na ciepło, idealnie pasuje do nich kwaśna śmietana, bądź domowej roboty konfitura.