Piernik staropolski - najlepszy na Boże Narodzenie i nie tylko!

2021-03-29
Agnieszka Pyź
piernik-staropolski-najlepszy-na-boze-narodzenie-i-nie-tylko.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z ciasta na piernik staropolski można również upiec pierniczki
średni
60 min
4

Przepis na piernik staropolski króluje wśród receptur ciast na Boże Narodzenie. Z tego ciasta można upiec piernik przekładany na przykład powidłami, doskonale nadaje się ono także na pierniczki. Oto sprawdzony przepis na piernik staropolski.

Pierniki dojrzewające - poznaj ich historię

Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to przysmak rodem z Torunia, ale także najlepszy świąteczny specjał. Szczególnie okres Bożego Narodzenia bez pysznego, domowego i aromatycznego piernika traci swój urok i magię. Prawdziwy, staropolski piernik to taki, który dojrzewa w chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie przed pieczeniem.

Sprawdź także >>> Piernik z dyni

Przygotowanie domowego piernika wcale nie jest takie trudne

Jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne i skomplikowane. Tym bardziej że wszystko przebiega etapami – zaczynając od przygotowania ciasta, pieczenia blatów i przekładania piernika powidłami czy ulubioną masą, a kończąc na pokryciu ciasta polewą czekoladową.

Przed przygotowaniem ciasta na piernik staropolski koniecznie wygospodaruj w lodówce miejsce do przechowywania masy piernikowej na czas 2-4 tygodni.

Sprawdź również >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto

Polecamy również inne przepisy na tradycyjny polski piernik: Piernik z bakaliami, Piernik z korzennym aromatem oraz Piernik w czekoladzie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 330 g cukru (1,5 szklanki)
  • 500 g miodu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g jedno opakowanie) - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (piernik uzyska ciemniejszy kolor)
  • 500 g powideł śliwkowych do przekładania blatów
  • polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, 40 g masła, garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód, cukier i masło umieść w garnku i podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Całość mieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
  • Sodę rozpuść w zimnym mleku.
  • Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę, przyprawę korzenną, kakao oraz sól.
  • Ciasto starannie wyrób (będzie dość kleiste i rzadkie). Tak przygotowane przełóż do szklanego naczynia. Następnie przykryj folią spożywczą, którą nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na folię połóż bawełnianą ściereczkę i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2-4 tygodnie, aby dojrzało.
  • Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie twarde, dlatego daj mu trochę czasu, by osiągnęło temperaturę pokojową. Teraz możesz przejść do wałkowania (wystarczy lekko podsypywać mąką). Formę o wymiarach 39 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z części piernika rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż do blaszki i wyrównaj (jeśli posiadasz tylko jedną blaszkę, blaty możesz piec jeden po drugim). Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 15-20 minut. Stan upieczenia sprawdź za pomocą patyczka. Gotowy piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
  • Blaty ułóż jeden na drugim (na spodzie każdego połóż papier do pieczenia). Całość obciąż deską do chleba lub blachą i kilkoma grubszymi książkami. Pozostaw na 3 dni.
  • Po 3 dniach blaty piernikowe rozpakuj i usuń papier do pieczenia. Ułóż jeden na drugim i wyrównaj boki przy pomocy ostrego noża. Następnie piernik przełóż powidłami śliwkowymi.
  • Tak przygotowany piernik bardzo dobrze smakuje polany czekoladą. Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masą czekoladową posmaruj wierzch i boki piernika oraz posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Agnieszka Pyź