Pieczone pączki Ani Lewandowskiej to hit na Tłusty Czwartek. Na liście składników samo zdrowie

pączki Ani Lewndowskiej
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Z okazji tłustego czwartku Ania Lewandowska proponuje swój przepis na pączki z piekarnika. To doskonała alternatywa dla osób, które są na diecie, unikają glutenu lub zdrowo się odżywiają. Przepis warto sprawdzić, ponieważ pączki Lewandowskiej są pyszne i łatwe do zrobienia.

Czym wyróżniają się pączki Ani Lewandowskiej?

W przepisie na zdrowe pączki z piekarnika Ania Lewandowska tradycyjne składniki zastąpiła ich zdrowszą wersją. Dzięki temu słodki wypiek na tłusty czwartek jest lekki, nietłusty i zdecydowanie mniej kaloryczny. W pączkach nie ma jajek i masła, które zostało zastąpione olejem kokosowym. Zamiast mąki pszennej używa się jaglanej. Nie znajdziemy w nich także białego cukru. Pączki są w sam raz słodkie, ponieważ jest w nich zdrowszy cukier kokosowy. Nie zabrakło owocowego nadzienia. W środku pączków Lewandowska ukryła domowe powidła jabłkowe.

Jak zrobić pączki Ani Lewandowskiej?

Przygotowanie zaczyna się od zmiksowania składników na ciasto. Mąkę jaglaną i ziemniaczaną łączy się z cukrem kokosowym, płynnym olejem kokosowym, przyprawami i bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto nakłada się do foremek do połowy ich wysokości. Następnie układa się warstwę powideł. Wystarczy jedna łyżka na foremkę. Ostatnią warstwą jest porcja ciasta. Tak przygotowane foremki wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze do 180 stopni przez 20 minut.

Przepis na pączki Ani Lewandowskiej

  • Przepis na pączki autorstwa żony Roberta Lewandowskiego jest łatwy. W czasie robienia na pewno nie będzie żadnych problemów, ani przykrych niespodzianek.
  • Pączki robi się szybko. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ są to pączki bez drożdży.
  • Na liście składników znajdują się zdrowe i nieprzetworzone produkty. Mąka jaglana, cukier kokosowy czy bezglutenowy proszek do pieczenia są do kupienia w większych sklepach spożywczych w działach ze zdrową żywnością.
  • Olej kokosowy należy przełożyć do szklanego pojemnika, a następnie wstawić do rondelka z gorącą wodą i mieszać, aż stanie się płynny.
  • Olej kokosowy zastąpi masło klarowane.
  • Cukier kokosowy można zastąpić taką samą ilością syropu klonowego.
  • W środku zdrowych pączków ukrywają się powidła jabłkowe, ale sprawdzą się też przetwory z innych owoców.
  • Pączki piecze się w foremkach. Sprawdzi się też forma do muffinek i papilotki.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki jaglanej
  • 180 ml mleka ryżowego lub kokosowego
  • 100-120 ml płynnego oleju kokosowego
  • 100 g cukru kokosowego lub syropu klonowego
  • 4-5 łyżek powideł
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta mielonej wanilii
  • szczypta mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko ryżowe wlać do miski. Wsypać mąkę jaglaną i ziemniaczaną, cukier kokosowy, przyprawy, proszek do pieczenia i płynny olej. Zmiksować na gładkie ciasto.
  • Ciasto nakładać do połowy wysokości foremek do pieczenia. Na wierzch nakładać po 1 łyżce powideł i przykrywać resztą ciasta.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut. Studzić w piekarniku, uchylając drzwiczki.
  • Podawać w tłusty czwartek i nie tylko.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej