Pączki z niespodzianką: przepis na pączki z trzema nietypowymi nadzieniami
Pączki z niespodzianką na pewno wzbudzą entuzjazm twoich karnawałowych gości. Przygotuj je, a uwierzysz w swój kulinarny talent, a przy tym zyskasz uznanie rodziny i przyjaciół. Pamiętaj, pączki możesz nadziewać nie tylko konfiturami, ale też smakowitymi nadzieniami własnej produkcji. Oto trzy znakomite przepisy!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- szklanka mleka
- 4 żółtka, jajko
- łyżka spirytusu
- 1 i 1/2 litra oleju do smażenia
- budyń waniliowy
- 1-2 łyżeczki ajerkoniaku
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- 200 g serka mascarpone (albo naturalnego serka homogenizowanego)
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru pudru
- czekolada deserowa
- 3-4 figi
- 3-4 daktyle
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 3-4 łyżki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, kilkoma łyżkami mąki i łyżeczką cukru do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
- Żółtka, jajko i pozostały cukier ubić na parze i wystudzić. Roztopić masło. Do miski wsypać resztę mąki, dodać masę jajeczną, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn.
- Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, dodać spirytus.
- Ciasto ponownie wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Wkrawać szklanką krążki. Na połowie każdego krążka kłaść nadzienie, szczelnie zlepiać, uformować kulki, zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
- Przygotować nadzienie budyniowe. Ugorować budyń waniliowy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodać 1-2 łyżeczki ajerkoniaku, sparzone rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową.
- Przygotować nadzienie serowe. Wymieszać 200 g serka mascarpone (albo naturalnego serka homogenizowanego) z 2 łyżkami posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżkami cukru pudru.
- Przygotować nadzienie czekoladowe. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę deserową. Wymieszać ją z drobno pokrojonymi 3-4 figami i daktylami.