Pączki z niespodzianką: przepis na pączki z trzema nietypowymi nadzieniami

2021-04-01
Łucja Królikowska
Pączki z niespodzianką
Autor: Shutterstock Pączki z nietypowymi nadzieniami to sposób na to, by zachwycić gości.
średni
40 min
4

Pączki z niespodzianką na pewno wzbudzą entuzjazm twoich karnawałowych gości. Przygotuj je, a uwierzysz w swój kulinarny talent, a przy tym zyskasz uznanie rodziny i przyjaciół. Pamiętaj, pączki możesz nadziewać nie tylko konfiturami, ale też smakowitymi nadzieniami własnej produkcji. Oto trzy znakomite przepisy!

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 3-4 łyżki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, kilkoma łyżkami mąki i łyżeczką cukru do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka, jajko i pozostały cukier ubić na parze i wystudzić. Roztopić masło. Do miski wsypać resztę mąki, dodać masę jajeczną, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn.
  • Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając roztopione masło. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, dodać spirytus.
  • Ciasto ponownie wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Wkrawać szklanką krążki. Na połowie każdego krążka kłaść nadzienie, szczelnie zlepiać, uformować kulki, zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
  • Przygotować nadzienie budyniowe. Ugorować budyń waniliowy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Dodać 1-2 łyżeczki ajerkoniaku, sparzone rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową.
  • Przygotować nadzienie serowe. Wymieszać 200 g serka mascarpone (albo naturalnego serka homogenizowanego) z 2 łyżkami posiekanych orzechów włoskich i 2 łyżkami cukru pudru.
  • Przygotować nadzienie czekoladowe. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach czekoladę deserową. Wymieszać ją z drobno pokrojonymi 3-4 figami i daktylami.
Łucja Królikowska