Orzeźwiający sorbet truskawkowy z likierem pomarańczowym
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Wreszcie, jak co roku, doczekaliśmy się sezonu truskawkowego. Te pyszne owoce najlepsze są świeże, prosto z krzaczka. Ale to także wdzięczny surowiec dla rozmaitych dań, a zwłaszcza deserów. Orzeźwiający sorbet truskawkowy można dodatkowo podkręcić likierem pomarańczowym.
SKŁADNIKI
- 800 g truskawek
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- listki mięty lub melisy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce przekrój na pół. Wstaw do zamrażalnika na godzinę, by nieco się zmroziły. Zmrożone truskawki włóż do blendera, dodaj cukier, sok z cytryny i likier, całość zmiksuj na mus. Masę przełóż do maszynki do lodów i zamrażaj około 50 minut. Jeśli nie masz maszynki, przełóż masę truskawkową do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Co 30 minut przemieszaj masę, aż całkowicie się zamrozi. Sorbet truskawkowy podawaj w pucharkach udekorowanych miętą lub melisą.