Orzeźwiający sorbet truskawkowy z likierem pomarańczowym

Orzeźwiający sorbet truskawkowy z likierem pomarańczowym [przepis+WIDEO]
Autor: Shutterstock Orzeźwiający sorbet to idealny deser na upalny dzień.
łatwy
100 min
4

Wreszcie, jak co roku, doczekaliśmy się sezonu truskawkowego. Te pyszne owoce najlepsze są świeże, prosto z krzaczka. Ale to także wdzięczny surowiec dla rozmaitych dań, a zwłaszcza deserów. Orzeźwiający sorbet truskawkowy można dodatkowo podkręcić likierem pomarańczowym.

SKŁADNIKI

  • 800 g truskawek
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce przekrój na pół. Wstaw do zamrażalnika na godzinę, by nieco się zmroziły. Zmrożone truskawki włóż do blendera, dodaj cukier, sok z cytryny i likier, całość zmiksuj na mus. Masę przełóż do maszynki do lodów i zamrażaj około 50 minut. Jeśli nie masz maszynki, przełóż masę truskawkową do pojemnika i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Co 30 minut przemieszaj masę, aż całkowicie się zamrozi. Sorbet truskawkowy podawaj w pucharkach udekorowanych miętą lub melisą.
Joanna Anczura
więcej