Odkryj owoce pieczone w miodzie. W tym obłędnym deserze można się zakochać
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Szukacie przepisu na pyszny deser z sezonowych owoców? Wybierzcie ten sprawdzony przepis na owoce pieczone w miodzie. Ich smak podkręcają zioła, które zwykle wykorzystuje się do potraw wytrawnych. Ten deser jest nie tylko pyszny, ale i oryginalny. Każdy kto go spróbuje, będzie pod wielkim wrażeniem. Zobaczcie, jak zrobić owoce pieczone w miodzie.
Jakie owoce można piec w piekarniku?
Prawie wszystkie owoce można piec w piekarniku. Jednak w tym prostym przepisie główną rolę zagrały brzoskwinie. Deser można przygotować również z moreli i nektarynek. Do owoców dodaje się kilka prostych składników oraz świeże zioła, które przyjemnie komponują się z soczystymi i słodkimi owocami. Deser przygotowuje się z sezonowych owoców, więc najlepiej smakuje, kiedy brzoskwiń, moreli czy nektarynek jest pod dostatkiem.
Na liście składników znalazł się więc takie produkty jak:
- owoce – brzoskwinie, morele lub nektarynki
- miód
- masło
- świeże zioła – bazylia i tymianek
Jak zrobić owoce w miodzie?
Przepis na ten wyborny deser z piekarnika jest łatwy i szybki. Z tym przepisem uda się zawsze i będzie obłędnie smakował. Nawet osoby, które nie czują się zbyt dobrze w domowym gotowaniu, przyrządzą pieczone owoce w miodzie na medal.
Jak więc upiec w piekarniku owoce w miodzie? To tylko kilka łatwych kroków. Już po 20 minutach deser jest gotowy, ale trzeba chwilę poczekać, aby go spróbować. Owoce podkręcone masłem miodowym i ziołami powinny nieco ostygnąć.
- 1. krok – przygotowanie masła miodowego ze świeżymi ziołami
- 2. krok – pokrojenie owoców i wymieszanie ich z masłem miodowym
- 3. krok – upieczenie owoców w miodzie w piekarniku
Jak podawać owoce w miodzie?
Znakomity deser w postaci owoców pieczonych w miodzie zachwyci każdego. Ta słodka przekąska prezentuje się wyjątkowo apetycznie i smakuje tak samo, jak wygląda. Przepis warto wykorzystać, kiedy świeże sezonowe owoce piętrzą się na bazarowych straganach.
Słodkie owoce pieczone w miodzie warto podać z rożnymi dodatkami. Pysznie smakują z domowymi lodami waniliowymi lub śmietankowymi oraz polewą czekoladową. Sprawdzi się też bita śmietana czy krem z serka mascarpone. Porcje wzbogaci starta na tarce gorzka czekolada oraz listki mięty.
SKŁADNIKI
- 1 kg brzoskwiń, moreli lub nektarynek
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 gałązka świeżej bazylii
- 1 gałązka świeżego tymianku
dodatkowo:- lody śmietankowe, bita śmietana lub krem z serka mascarpone, polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do masła wlać miód. Dodać posiekaną bazylię i tymianek. Wymieszać.
- Owoce przekroić na połówki, usuwając pestki.
- Każdą połówkę natrzeć masłem miodowym. Ułożyć w formie do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 15 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Upieczone owoce przełożyć do miseczek, pucharków lub ułożyć na talerzykach deserowych. Porcje udekorować lodami, bitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone. Skropić polewą czekoladową.
- Podawać na deser w letnie dni.