Obłędny deser w 2 minuty? Wystarczą 2 składniki i blender

krem bananowy z mascarpone
Autor: Shutterstock Zmiksuj te 2 składniki z lodówki. Wyśmienity deser jest gotowy w parę chwil.
łatwy
2 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czy istnieje przepis na błyskawiczny deser w dwie minuty? Tak, a taką recepturę znajdziecie poniżej. Do przygotowania szybkiego deseru, który sprawdzi się na każdą okazję, wystarczą dwa składniki z lodówki oraz blender. Już po chwili doskonała przekąska jest gotowa. Zobaczcie, jak zrobić ten słodki przysmak i przekonajcie się sami, że w parę minut można wyczarować coś obłędnie pysznego.

Z czego zrobić szybki deser?

Aby przygotować ten niesamowity i błyskawiczny deser, wystarczą tylko dwa składniki. Są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym bez względu na porę roku. Być może oba składniki macie w lodówce i nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy deser w dwie minuty? Na liście składników znalazły się dwa produkty. Są to banany i włoski serek mascarpone. Z połączenia tych dwóch składników powstaje doskonały i uniwersalny krem bananowy o aksamitnej konsystencji.

Jak zrobić krem bananowy z mascarpone?

Przepis na krem bananowy jest banalnie łatwy i ekspresowy. Przygotowanie zajmuje tylko dwie minuty. Deser można podawać od razu po zrobieniu lub serwować po schłodzeniu w lodówce.

Jak zrobić serek bananowy? Urzekający smakiem deser z bananów i włoskiego serka mascarpone robi się za pomocą blendera. Pokrojone banany trzeba zmiksować z mascarpone, aż powstanie gładki krem. Wystarczą dwie minuty i pyszny deser o smaku bananowym jest gotowy.

Jak podawać krem bananowy z mascarpone?

Przepis na ten wyborny i prosty deser doskonale opowiada na pytanie, co zrobić z bananów i mascarpone. Krem bananowy jest uniwersalny i świetnie smakuje bez względu na okazję. Dzięki temu, że lista składników jest tak krótka, a przygotowanie błyskawiczne, można go robić, kiedy tylko przyjdzie ochota na coś niesamowicie pysznego.

Krem bananowy świetnie smakuje sam, ale można go wykorzystać także do innych słodkich wypieków i przekąsek. Świetnie sprawdzi się jako składnik tortów i ciast z kremem. Dobrym przykładem są tarty i biszkopty. To idealny dodatek do naleśników, gofrów i placków.

Aksamitny krem bananowy z dodatkiem serka mascarpone można wzbogacić, dodając inne składniki, które podkręcą jego smak. Gotowy deser można posypać startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Do kremu można dodać także masło orzechowe, nasiona chia lub kakao.

SKŁADNIKI

  • 2 banany
  • 100 g serka mascarpone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Owoce przełożyć do blendera i dodać serek mascarpone.
  • Dokładnie zmiksować, aż powstanie gładki krem.
  • Deser przełożyć do miseczek i dodatkowo udekorować startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
  • Podawać na deser od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej