Nugat jak z najlepszej cukierni. Zrobisz go w swojej kuchni

2025-02-25
Kinga Goldstein
Nugat jak z najlepszej cukierni. Zrobisz go w swojej kuchni
Autor: Shutterstock.com Nugat jak z najlepszej cukierni. Zrobisz go w swojej kuchni
łatwy
40 min
20

Dieta wegetariańska

Wypełniony po brzegu orzechami, słodziutki i ciągnący nugat jest z pewnością jednym z ulubionych przysmaków Polaków. Choć większość z nas dokładnie wie, co to jest, to nie każdy wie, jak go przygotować. A jest to o wiele prostsze niż mogłoby się wydawać. Jak więc przygotować taką słodką niespodziankę?

Nugat - co warto o nim wiedzieć? Wyróżniamy kilka rodzajów

Nugat jest z pewnością jednym z najbardziej znanych klasycznych słodyczy. Jest nie tylko bogaty w orzechy, ale ma ciekawą lekko ciągnącą konsystencję. Największą popularnością cieszy się w krajach śródziemnomorskich.

I nic dziwnego, w końcu podobne słodycze pojawiały się już w starożytnym Rzymie, włosi jednak nazywają go torrone. Można wyróżnić kilka rodzaju nugatów. Wszystko zależy od jego sposobu przygotowania i regionu. Rodzaje mogą się również konsystencją i składnikami. Wyróżniamy:

  1. Biały nugat – najpopularniejszy, przygotowywany na bazie ubitego białka, miodu i cukru, z dodatkiem orzechów (migdałów, pistacji, orzechów włoskich).
  2. Ciemny nugat – zawiera skarmelizowany cukier i często ma bardziej chrupiącą teksturę.
  3. Czekoladowy nugat – dodaje się do niego kakao lub czekoladę, nadając mu bogatszy smak.

Jak podawać nugat? Może być ciekawym prezentem

Nugat podaje się zazwyczaj jako samodzielną przekąskę, która świetnie pasuje zarówno do kawy, jak i herbaty. Jednak można go dodawać jako przepyszny dodatek do deserów, jak lody czy ciasta. Warto więc przygotować go samodzielnie w domu, ponieważ nie tylko zaskoczy gości, ale może być również ciekawym upominkiem.

SKŁADNIKI

  • 200 g cukru
  • 150 g miodu
  • 50 ml wody
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g migdałów (można użyć również orzechów laskowych lub pistacji)
  • 100 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  • Wysypujemy orzechy na blaszkę i prażymy ok. 8-10 minut.
  • Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • W garnku mieszamy cukier, miód i wodę.
  • Podgrzewamy na średnim ogniu - jeśli mamy termometr cukierniczy, to syrop powinien mieć temperaturę 140 stopni.
  • W tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę.
  • Syrop dolewamy do białka cały czas miksując.
  • Dodajemy ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy uprażone orzechy i delikatnie mieszamy.
  • Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę.
  • Równomiernie rozprowadzamy.
  • Przykrywamy papierem do pieczenie i lekko dociskamy.
  • Nugat wrzucamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Kroimy na kawałki ostrym nożem.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein