Niby rogaliki, a smakują jak szarlotka. Ten deser to smakowa bomba

Dieta wegetariańska
Szarlotka na dwa gryzy? To nic trudnego, wystarczy przygotować te przepyszne rogaliki szarlotkowe. Proste w przygotowaniu, słodkie i niezwykle aromatyczne ciasteczka, które podbijają serca. Przygotujesz je w kilka chwil i jesteśmy pewni, że nikt nie będzie się mógł im oprzeć.
Aromatyczne rogaliki w kilka chwil. Szybkie, proste i smaczne
Aromatyczne rogaliki à la szarlotka to idealny deser dla wszystkich miłośników deserów. Są niezwykle proste w przygotowaniu, wychodzą kruchutkie, a przy okazji niezwykle aromatyczne. Bez wyrastania czy specjalnych umiejętności. Tych rogalików warto spróbować.
A do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. To naprawdę prosty sposób na ciekawą przekąskę na słodko. Przepis sam w sobie jest nieskomplikowany i smakuje wyśmienicie. Jeśli wiec mamy chwilę wolnego czau, to rogaliki sprawdzą się świetnie.
Możemy po nie sięgnąć zarówno jako słodką przekąskę do kawy czy herbaty, jak i jako deser do podania, kiedy mamy gości. Wyglądają przepięknie, a smakują jeszcze lepiej. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, ten przepis jest jak znalazł.
Rogaliki możemy podawać same, jednak świetnie będą pasowały również do cukru pudru, lodów waniliowych czy sosu waniliowego. Jeśli chcemy możemy bez problemu spakować je jako słodką przekąskę do szkoły czy pracy. Ten przepis to naprawdę prosty sposób na słodkości.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła
- 250 ml śmietany 18 proc.
- Na nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 1 jabłko
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru brązowego
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wrzucamy do miksera z końcówką do zagniatania ciasta.
- Zagniatamy, aż będzie gładkie.
- Owijamy folią i wrzucamy do zamrażalnika na 30 minut
- Ciasto rozwałkowujemy na placek i wycinamy trójkąciki.
- Masło roztapiamy.
- Jabłko kroimy na plasterki.
- W misce mieszamy jabłko z masłem.
- W osobnej misce mieszamy cukier z przyprawami.
- Cukrem posypujemy nasze trójkąty.
- Kawałki jabłka układamy na podstawie każdego trójkąta i zawijamy w rogalika.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 minut.