Pieczone jabłka w sosie waniliowym - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pieczone jabłka nadziewane cynamonem i orzechami, polane waniliowym sosem to przepis na pyszny deser według Ewy Wachowicz. Miękkie i aromatyczne pieczone jabłka z programu "Ewa gotuje" będą prawdziwym rarytasem na Boże Narodzenie. Przekonaj się, jak znakomicie smakują!
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- Powidła śliwkowe
- Garść orzechów włoskich
- Łyżka cynamonu
- Kieliszek białego wina
- Sos waniliowy: 2 szklanki mleka
- Laska wanilii
- 2 łyżki cukru
- Żółtko
- Łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka pozbawiamy środka, bez przecinania.
- Powidła mieszamy z cynamonem i orzechami, nadzienie wkładamy do środka jabłka. Skórkę nacinamy wokół jabłka.
- Układamy owoce w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem i pieczemy 25 minut.
Sos: do mąki dodajemy 4 łyżki mleka, mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i miąższem z laski wanilii, dodajemy żółtko. Mąkę wsypujemy do gotującego się mleka, mieszamy.
Gotowym sosem polewamy upieczone jabłka.