Na piękną i gładką skórę oraz zdrowe stawy. Ta galaretka kolagenowa czyni cuda

Dieta bezglutenowa
Apteki oferują mnóstwo produktów z kolagenem zapewniających piękną i młodą skórę oraz mocne stawy. Takie preparaty są dość drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Mało kto wie, że kolagen można przygotować w domu w pysznej odsłonie. Galaretka kolagenowa, na którą przepis opracował dr Bartek Kuczyński, to mnóstwo smaku i zastrzyk dla urody i zdrowia.
Jakie właściwości ma kolagen?
W tym prostym przepisie na galaretkę kolagenową dietetyk wykorzystuje kilka składników. Są łatwo dostępne w wielu sklepach. Galaretka składa się z dwóch warstw w dwóch smakach – brzoskwiniowym i kokosowym. Składnikiem, który zapewnia zastrzyk kolagenu jest żelatyna. To doskonałe źródło kolagenu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie.
Kolagen to zastrzyk dla urody. Pozytywnie wpływa na elastyczność skóry, włosy i paznokcie, zapewniając im zdrowy wygląd. Odpowiada za nawilżenie skóry i regeneruje tkanki. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie maleje, co prowadzi do powstawania zmarszczek i utraty elastyczności. Dodatkowo kolagen dba o kości i stawy. Jego suplementacja jest szczególnie ważna u seniorów, osób aktywnych fizycznie i tych, którzy zmagają się z chorobami stawów. Korzystnie wpływa i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i jelit.
Jak zrobić galaretkę kolagenową?
Przepis doktora Kuczyńskiego nie jest skomplikowany. Przepis jest łatwy i w miarę szybki, ale ma jeden minus. Aby rozkoszować się smakiem wybornej galaretki kolagenowej w dwóch smakach i poznać jej właściwości, należy poczekać, aż całkowicie stężeje w lodówce. Dr Bartek wykorzystuje świeże brzoskwinie, ale poza sezonem można użyć tych w syropie z puszki.
Jak więc przygotować znakomitą i bogatą w kolagen galaretkę według przepisu dr Kuczyńskiego? Przepis jest prosty, a przygotowanie zostało podzielone na poszczególne etapy, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – przygotowanie warstwy brzoskwiniowej i przełożenie jej do pucharków
- 2. krok – przygotowanie warstwy kokosowej i nałożenie jej na brzoskwiniową
- 3. krok – schłodzenie galaretki kolagenowej w lodówce
Jak podawać galaretkę kolagenową?
Galaretka kolagenowa to nie tylko mnóstwo pysznego smaku prosto z brzoskwiń i kokosa. To doskonałe źródło kolagenu. Idealnie zastąpi gotowe preparaty z apteki. Wykazuje takie same właściwości i zawiera sporą dawkę witamin oraz minerałów, a do tego zachwyca smakiem. Prezentuje się efektownie i można podawać ją na deser na różne okazje. Taką galaretkę kolagenową można przygotować także z truskawek, malin lub mango. W każdej wersji smakuje obłędnie i dostarczy niezbędnego do prawidłowej pracy organizmu kolagenu.
SKŁADNIKI
- 150 ml gęstego mleczka kokosowego
- 150 g brzoskwiń
- 80 ml soku pomarańczowego
- 4 łyżeczki erytrytolu
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aż napęcznieje.
- Obrane brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki. Przełożyć do blendera.
- Wlać sok pomarańczowy i wsypać 2 łyżeczki słodzika. Zmiksować na gładko.
- Przelać do rondelka i podgrzać. Dodać żelatynę i wymieszać.
- Masę przełożyć do pucharków lub szklanek. Odstawić do ostygnięcia.
- 1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aż napęcznieje.
- Do rondelka przelać mleko kokosowe i wlać ekstrakt waniliowy. Podgrzać, a następnie wymieszać z żelatyną i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Masę kokosową przełożyć na warstwę brzoskwiniową.
- Galaretkę wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje.
- Podawać na deser lub jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.