Na piękną i gładką skórę oraz zdrowe stawy. Ta galaretka kolagenowa czyni cuda

galaretka kolagenowa
Autor: Shutterstock Nie kupuj kolagenowych suplementów w aptece. Ta domowa galaretka jest pyszna, dba o cerę i stawy.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Apteki oferują mnóstwo produktów z kolagenem zapewniających piękną i młodą skórę oraz mocne stawy. Takie preparaty są dość drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Mało kto wie, że kolagen można przygotować w domu w pysznej odsłonie. Galaretka kolagenowa, na którą przepis opracował dr Bartek Kuczyński, to mnóstwo smaku i zastrzyk dla urody i zdrowia.

Jakie właściwości ma kolagen?

W tym prostym przepisie na galaretkę kolagenową dietetyk wykorzystuje kilka składników. Są łatwo dostępne w wielu sklepach. Galaretka składa się z dwóch warstw w dwóch smakach – brzoskwiniowym i kokosowym. Składnikiem, który zapewnia zastrzyk kolagenu jest żelatyna. To doskonałe źródło kolagenu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie.

Kolagen to zastrzyk dla urody. Pozytywnie wpływa na elastyczność skóry, włosy i paznokcie, zapewniając im zdrowy wygląd. Odpowiada za nawilżenie skóry i regeneruje tkanki. Z wiekiem produkcja kolagenu w organizmie maleje, co prowadzi do powstawania zmarszczek i utraty elastyczności. Dodatkowo kolagen dba o kości i stawy. Jego suplementacja jest szczególnie ważna u seniorów, osób aktywnych fizycznie i tych, którzy zmagają się z chorobami stawów. Korzystnie wpływa i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i jelit.

Jak zrobić galaretkę kolagenową?

Przepis doktora Kuczyńskiego nie jest skomplikowany. Przepis jest łatwy i w miarę szybki, ale ma jeden minus. Aby rozkoszować się smakiem wybornej galaretki kolagenowej w dwóch smakach i poznać jej właściwości, należy poczekać, aż całkowicie stężeje w lodówce. Dr Bartek wykorzystuje świeże brzoskwinie, ale poza sezonem można użyć tych w syropie z puszki.

Jak więc przygotować znakomitą i bogatą w kolagen galaretkę według przepisu dr Kuczyńskiego? Przepis jest prosty, a przygotowanie zostało podzielone na poszczególne etapy, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – przygotowanie warstwy brzoskwiniowej i przełożenie jej do pucharków
  • 2. krok – przygotowanie warstwy kokosowej i nałożenie jej na brzoskwiniową
  • 3. krok – schłodzenie galaretki kolagenowej w lodówce

Jak podawać galaretkę kolagenową?

Galaretka kolagenowa to nie tylko mnóstwo pysznego smaku prosto z brzoskwiń i kokosa. To doskonałe źródło kolagenu. Idealnie zastąpi gotowe preparaty z apteki. Wykazuje takie same właściwości i zawiera sporą dawkę witamin oraz minerałów, a do tego zachwyca smakiem. Prezentuje się efektownie i można podawać ją na deser na różne okazje. Taką galaretkę kolagenową można przygotować także z truskawek, malin lub mango. W każdej wersji smakuje obłędnie i dostarczy niezbędnego do prawidłowej pracy organizmu kolagenu.

SKŁADNIKI

  • 150 ml gęstego mleczka kokosowego
  • 150 g brzoskwiń
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 4 łyżeczki erytrytolu
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aż napęcznieje.
  • Obrane brzoskwinie przekroić na pół i usunąć pestki. Przełożyć do blendera.
  • Wlać sok pomarańczowy i wsypać 2 łyżeczki słodzika. Zmiksować na gładko.
  • Przelać do rondelka i podgrzać. Dodać żelatynę i wymieszać.
  • Masę przełożyć do pucharków lub szklanek. Odstawić do ostygnięcia.
  • 1 łyżeczkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aż napęcznieje.
  • Do rondelka przelać mleko kokosowe i wlać ekstrakt waniliowy. Podgrzać, a następnie wymieszać z żelatyną i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Masę kokosową przełożyć na warstwę brzoskwiniową.
  • Galaretkę wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje.
  • Podawać na deser lub jako zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej