Mus porzeczkowy z czarnych i czerwonych porzeczek: łatwy przepis!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Porzeczki mają albo zdeklarowanych fanów, albo zdecydowanych przeciwników. By tych ostatnich raz na zawsze przekonać do owoców, warto przygotować mus porzeczkowy. Wykorzystujemy zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Deser malinowy na bazie jogurtu
Koktajl malinowo-owsiany [pomysł na lekkie, letnie śniadanie]
Mrożony jogurt malinowy z miodem i płatkami migdałowymi
Koktajl malinowy z kaszą jaglaną
Płatki owsiane z jogurtem, orzechami i malinami
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
- 1/2 szklanki czarnych porzeczek
- szklanka skondensowanego słodzonego mleka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru
- 3 białka (przed rozbiciem koniecznie sparz jajka)
- Mrożenie żółtek - jak zamrozić żółtka jajek?
- torebka żelatyny (20 g)
- bita śmietana (gotowa lub samodzielnie przygotowana)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki opłucz, lekko osusz na ręczniku papierowym, oddziel od gałązek lub oczyść z szypułek. Kilka ładnych owoców pozostaw do dekoracji.
- Wrzuć oba rodzaje porzeczek do kielichowego miksera, następnie dodaj cukier i miód. Zmiksuj owoce na gładką masę. Wymieszaj ze skondensowanym mlekiem.
- Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw na minutę. Następnie wymieszaj ze zmiksowanymi owocami.
- Dodaj ubite na sztywną pianę białka i przelej mus do salaterek. Wstaw do lodówki na 6 godzin.
- Przed podaniem udekoruj bitą śmietana oraz pozostawionymi całymi owocami.