Mus porzeczkowy z czarnych i czerwonych porzeczek: łatwy przepis!

Mus porzeczkowy
Autor: Shutterstock Mus porzeczkowy to pomysł na letni orzeźwiający deser.
łatwy
15 min
4

Porzeczki mają albo zdeklarowanych fanów, albo zdecydowanych przeciwników. By tych ostatnich raz na zawsze przekonać do owoców, warto przygotować mus porzeczkowy. Wykorzystujemy zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Deser malinowy na bazie jogurtu

Koktajl malinowo-owsiany [pomysł na lekkie, letnie śniadanie]

Mrożony jogurt malinowy z miodem i płatkami migdałowymi

Koktajl malinowy z kaszą jaglaną

Płatki owsiane z jogurtem, orzechami i malinami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki opłucz, lekko osusz na ręczniku papierowym, oddziel od gałązek lub oczyść z szypułek. Kilka ładnych owoców pozostaw do dekoracji.
  • Wrzuć oba rodzaje porzeczek do kielichowego miksera, następnie dodaj cukier i miód. Zmiksuj owoce na gładką masę. Wymieszaj ze skondensowanym mlekiem.
  • Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw na minutę. Następnie wymieszaj ze zmiksowanymi owocami.
  • Dodaj ubite na sztywną pianę białka i przelej mus do salaterek. Wstaw do lodówki na 6 godzin.
  • Przed podaniem udekoruj bitą śmietana oraz pozostawionymi całymi owocami.