Mus czekoladowy z czereśniami [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sprawdź nasz przepis na mus czekoladowy z czereśniami. Bita śmietana, czekolada i owocowy smak czereśni - taki deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poza tym bardzo łatwo go przyrządzić!
SKŁADNIKI
- 300-400 g czereśni (wydrylowanych)
- 300 ml śmietany kremówki (30%)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę należy stopniowo wlewać do śmietany ubitej na sztywno z cukrem. Najlepiej robić to, nie przerywając miksowania. Dzięki temu mus będzie bardzo puszysty.
- Po rozłożeniu gotowego musu w pucharkach bądź kieliszkach całość posypujemy czereśniami.
- Górę można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.