Mus czekoladowo-kawowy z malinami: przepis

2021-03-29
mus_czekoladowy_z_malinami_podajemy.jpg
Autor: pixabay.com Słodycz kawy połączona z aromatem espresso.
łatwy
30 min
4

Mus czekoladowo-kawowy z malinami łączy w sobie słodki smak czekolady, wyborny aromat espresso i kwaskowate maliny. To niezwykłe połączenie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom oryginalnych deserów. Podajemy przepis na mus czekoladowo-kawowy z malinami.

Gorąca czekolada z malinami

Kawa mrożona z lodami i malinami

SKŁADNIKI

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • cukier waniliowy
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kubek śmietany 36% (125-150 ml)
  • kilkanaście herbatników jasnych
  • kilkanaście herbatników ciemnych
  • 50 dag mrożonych malin
  • świeże maliny do dekoracji
  • syrop czekoladowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki pokrusz - osobno każdy kolor.
  • Prostokątną formę do pieczenia (niezbyt dużą, ale głębszą) wyłóż folią - zostaw spory zapas, by deser w formie można było nakryć.
  • Maliny zmiksuj.
  • Zrób czekoladowy mus. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (garnuszek z czekoladą umieść na garnku z gotująca wodą). Cały czas mieszając, dodawaj stopniowo masło, kawę i cukier waniliowy. Czekoladę zestaw do ostygnięcia.
  • Gdy czekolada ostygnie (ale nie stwardnieje), zacznij wbijać do niej żółtka - po jednym. Po wbiciu każdego dobrze ubij czekoladową masę trzepaczką (mikserem).
  • Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy i wymieszaj.
  • Ubij białka na pianę (dodaj szczyptę soli, żeby była sztywniejsza). Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder.
  • Ubitą pianę dodaj do czekoladowej masy. Wymieszaj.
  • Rozprowadź na dnie formy polowe musu czekoladowego. Posyp 1/3 okruchów z herbatników. Ostrożnie rozprowadź na wierzchu jeszcze raz zmiksowane maliny. Warstwę malin posyp połową połamanych herbatników, które zostały. Na herbatnikach delikatnie rozprowadź pozostały mus czekoladowy. Posyp resztą okruchów.
  • Całość ostrożnie nakryj folią i wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę.
  • Przed podaniem wyjmij mus z formy i delikatnie usuń folię, w którą był zawinięty. 
  • Potnij mus na kawałki  - używaj do tego ostrego noża (zanurzaj go w gorącej wodzie).
  • Porcje musu udekoruj bitą śmietaną i czekoladowym syropem oraz posyp świeżymi malinami.