Mus czekoladowo-kawowy z malinami: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mus czekoladowo-kawowy z malinami łączy w sobie słodki smak czekolady, wyborny aromat espresso i kwaskowate maliny. To niezwykłe połączenie przypadnie do gustu wszystkim smakoszom oryginalnych deserów. Podajemy przepis na mus czekoladowo-kawowy z malinami.
Gorąca czekolada z malinami
Kawa mrożona z lodami i malinami
SKŁADNIKI
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki masła
- 2 łyżki mocnego espresso
- cukier waniliowy
- 3-4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- kubek śmietany 36% (125-150 ml)
- kilkanaście herbatników jasnych
- kilkanaście herbatników ciemnych
- 50 dag mrożonych malin
- świeże maliny do dekoracji
- syrop czekoladowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki pokrusz - osobno każdy kolor.
- Prostokątną formę do pieczenia (niezbyt dużą, ale głębszą) wyłóż folią - zostaw spory zapas, by deser w formie można było nakryć.
- Maliny zmiksuj.
- Zrób czekoladowy mus. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej (garnuszek z czekoladą umieść na garnku z gotująca wodą). Cały czas mieszając, dodawaj stopniowo masło, kawę i cukier waniliowy. Czekoladę zestaw do ostygnięcia.
- Gdy czekolada ostygnie (ale nie stwardnieje), zacznij wbijać do niej żółtka - po jednym. Po wbiciu każdego dobrze ubij czekoladową masę trzepaczką (mikserem).
- Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do masy i wymieszaj.
- Ubij białka na pianę (dodaj szczyptę soli, żeby była sztywniejsza). Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier puder.
- Ubitą pianę dodaj do czekoladowej masy. Wymieszaj.
- Rozprowadź na dnie formy polowe musu czekoladowego. Posyp 1/3 okruchów z herbatników. Ostrożnie rozprowadź na wierzchu jeszcze raz zmiksowane maliny. Warstwę malin posyp połową połamanych herbatników, które zostały. Na herbatnikach delikatnie rozprowadź pozostały mus czekoladowy. Posyp resztą okruchów.
- Całość ostrożnie nakryj folią i wstaw do zamrażalnika na minimum godzinę.
- Przed podaniem wyjmij mus z formy i delikatnie usuń folię, w którą był zawinięty.
- Potnij mus na kawałki - używaj do tego ostrego noża (zanurzaj go w gorącej wodzie).
- Porcje musu udekoruj bitą śmietaną i czekoladowym syropem oraz posyp świeżymi malinami.