Miksuję i podgrzewam, aż zgęstnieje. Ten pyszny budyń bananowy to mnóstwo smaku i zdrowia
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dojrzałych, a nawet przejrzałych bananów nie trzeba wyrzucać. To doskonały składnik domowego budyniu, który smakuje obłędnie. Przygotowany według tego prostego przepisu budyń ma przyjemną konsystencję i niesamowicie bananowy smak. Zawiera także sporą porcję zdrowia. Zobaczcie, jak łatwo i szybko zrobić w domu najlepszy budyń bananowy.
Z czego zrobić domowy budyń bananowy?
Na sklepowych półkach można znaleźć gotowy budyń bananowy, ale z łatwością można zrobić go w wersji domowej. W tej odsłonie smakuje o wiele lepiej i jest bogaty w prozdrowotne składniki odżywcze. Wystarczą cztery produkty, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Na liście składników nie ma białego cukru. Zamiast niego dodaje się zamienniki, które są idealnie słodkie, a prawie nie mają kalorii.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić pełen smaku i zdrowia domowy budyń w bananowym smaku? Potrzebne są cztery składniki, takie jak:
- banan – najlepiej sprawdzi się dojrzały owoc, który jest bardziej słodki
- mleko – można wykorzystać mleko krowie o zawartości tłuszczu 2 proc. lub użyć napoju roślinnego
- słodzik – zamiast białego cukru budyń dosładza się ksylitolem lub erytrytolem
- skrobia – kukurydziana lub ziemniaczana skrobia sprawia, że budyń ma idealną konsystencję
Jak zrobić dobry budyń bananowy?
Przepis na pełen smaku i prozdrowotnych składników odżywczych domowy budyń z bananów nie jest skomplikowany. To łatwy przepis, który zawsze się udaje. Przygotowanie budyniu w domowych warunkach nie jest też czasochłonne. Wystarczy kwadrans, aby cieszyć się jego wybornym smakiem.
Jak więc robi się budyń o smaku egzotycznych bananów? Wystarczy tylko raz skorzystać z tej prostej receptury, aby więcej nie kupić gotowego budyniu bananowego w sklepie.
- 1. krok – zmiksowanie banana z mlekiem
- 2. krok – wymieszanie mleka ze słodzikiem i skrobią
- 3. krok – podgrzanie masy bananowej
- 4. krok – połączenie masy bananowej z mlekiem ze słodzikiem i skrobią
- 5. krok – gotowanie, aż budyń bananowy zgęstnieje
Jak podawać domowy budyń bananowy?
Pyszny domowy budyń z bananów to idealny deser dla każdego. Sprawdzi się w czasie diety odchudzającej i przypadnie do smaku osobom, które zdrowo się odżywiają i dbają o linię. Jest bezglutenowy, więc mogą go wcinać alergicy. W wersji z napojem roślinnym jest ciekawym urozmaiceniem diety wegańskiej.
Domowy budyń bananowy można podawać po lekkim ostygnięciu i na zimno. Pucharki warto udekorować plasterkami banana i migdałami lub innymi orzechami. Budyń stanowi także smaczną i zdrową przekąskę między posiłkami. Sprawdzi się też jako dodatek do innych słodkich wypieków, ciast z owocami i ciasteczek.
SKŁADNIKI
- 1 dojrzały banan
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera przełożyć pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Wlać mleko i zmiksować na gładko.
- Pozostałe mleko dokładnie wymieszać ze skrobią i słodzikiem, tak aby nie było grudek.
- Masę bananową przełożyć do rondelka. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zacznie się wrzeć. Często mieszać.
- Zmniejszyć ogień. Wlać mleko ze skrobią i słodzikiem. Podgrzewać i mieszać, aż masa stanie się gęsta.
- Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na ciepło lub na zimno i jako zdrową przekąskę między posiłkami.