Ciasto z gruszkami i budyniem. Prosty i szybki przepis na pyszny domowy deser z gruszek

ciasto z gruszkami i budyniem
Autor: Shutterstock Jak upiec dobre domowe ciasto z gruszkami i budyniem? Przepis znajdziecie poniżej.
łatwy
75 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z gruszkami i budyniem to prosty przepis na deser po rodzinnym obiedzie. Słodkie gruszki smacznie łączą się z budyniem i ciastem ucieranym. Przygotowanie nie jest trudne i trwa nie dłużej niż kwadrans. Oto łatwy przepis na ciasto z gruszkami i budyniem, które zachwyca smakiem.

Jakie ciasto można zrobić z gruszek?

Wśród przepisów na ciasta z owocami można znaleźć mnóstwo receptur na pyszne domowe słodkie wypieki z gruszkami. Popularne są nie tylko tarty czy ciasta drożdżowe z dodatkiem tych owoców. Gruszki świetnie smakują w biszkoptach i ciastach bez pieczenia. Warto jednak skorzystać z tego przepisu, ponieważ ciasto z gruszkami i budyniem wygląda niezwykle apetycznie, smakuje rewelacyjnie i jest łatwe oraz szybkie do zrobienia.

Jak zrobić ciasto z gruszkami i budyniem?

Przepis na to smakowite ciasto gruszkowe jest dość prosty. Postępując według tej sprawdzonej receptury, ciasto z gruszkami i budyniem uda się już za pierwszym razem. Jego przygotowanie można podzielić na poszczególne etapy.

  • 1. etap – przygotowanie budyniu
  • 2. etap – pokrojenie gruszek
  • 3. etap – zrobienie ciasta ucieranego
  • 4. etap – ułożenie ciasta w formie
  • 5. etap – upieczenie ciasta z gruszkami i budyniem

Kiedy podawać ciasto z gruszkami i budyniem?

To pyszne i łatwe ciasto jest uniwersalne i będzie smakować zawsze i każdemu. Sprawdzi się na najróżniejsze okazje, święta, urodziny czy imieniny. Można je upiec na kinder party lub podać na deser po rodzinnym obiedzie. Dzięki temu, że jest tak łatwe i szybkie do zrobienia, śmiało można je nazwać ciastem last minute.

SKŁADNIKI

  • 1 kg gruszek
  • 3/4 litra mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać połowę mleka i zagotować. Do drugiej połowy wsypać proszki budyniowe i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż masa stanie się gęsta. Rondelek zestawić z ognia.
  • Obrane gruszki pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. 1/3 gruszek pokroić w plasterki.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do pozostałych składników, mieszając łyżką.
  • Połowę masy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i ułożyć ćwiartki gruszki. Równomiernie wlać budyń i wyłożyć drugą połowę ciasta. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Szulc-Górska
więcej