Ciasto z gruszkami i budyniem. Prosty i szybki przepis na pyszny domowy deser z gruszek
Dieta wegetariańska
Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z gruszkami i budyniem to prosty przepis na deser po rodzinnym obiedzie. Słodkie gruszki smacznie łączą się z budyniem i ciastem ucieranym. Przygotowanie nie jest trudne i trwa nie dłużej niż kwadrans. Oto łatwy przepis na ciasto z gruszkami i budyniem, które zachwyca smakiem.
Jakie ciasto można zrobić z gruszek?
Wśród przepisów na ciasta z owocami można znaleźć mnóstwo receptur na pyszne domowe słodkie wypieki z gruszkami. Popularne są nie tylko tarty czy ciasta drożdżowe z dodatkiem tych owoców. Gruszki świetnie smakują w biszkoptach i ciastach bez pieczenia. Warto jednak skorzystać z tego przepisu, ponieważ ciasto z gruszkami i budyniem wygląda niezwykle apetycznie, smakuje rewelacyjnie i jest łatwe oraz szybkie do zrobienia.
Jak zrobić ciasto z gruszkami i budyniem?
Przepis na to smakowite ciasto gruszkowe jest dość prosty. Postępując według tej sprawdzonej receptury, ciasto z gruszkami i budyniem uda się już za pierwszym razem. Jego przygotowanie można podzielić na poszczególne etapy.
- 1. etap – przygotowanie budyniu
- 2. etap – pokrojenie gruszek
- 3. etap – zrobienie ciasta ucieranego
- 4. etap – ułożenie ciasta w formie
- 5. etap – upieczenie ciasta z gruszkami i budyniem
Kiedy podawać ciasto z gruszkami i budyniem?
To pyszne i łatwe ciasto jest uniwersalne i będzie smakować zawsze i każdemu. Sprawdzi się na najróżniejsze okazje, święta, urodziny czy imieniny. Można je upiec na kinder party lub podać na deser po rodzinnym obiedzie. Dzięki temu, że jest tak łatwe i szybkie do zrobienia, śmiało można je nazwać ciastem last minute.
SKŁADNIKI
- 1 kg gruszek
- 3/4 litra mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać połowę mleka i zagotować. Do drugiej połowy wsypać proszki budyniowe i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i mieszać, aż masa stanie się gęsta. Rondelek zestawić z ognia.
- Obrane gruszki pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. 1/3 gruszek pokroić w plasterki.
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Kiedy składniki się połączą, stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać do pozostałych składników, mieszając łyżką.
- Połowę masy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i ułożyć ćwiartki gruszki. Równomiernie wlać budyń i wyłożyć drugą połowę ciasta. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem.