Marcepanowe ciastka bałwanki
Marcepanowe ciastka bałwanki bez mleka krowiego i pszenicy modyfikowanej to nasza propozycja na świąteczny smakołyk dla dzieci. Podajemy przepis!
SKŁADNIKI
- Składniki na 20 ciastek: 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 20 dag margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego (jeśli dziecko je dobrze toleruje)
- 0,5 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 200 g białej masy marcepanowej
- Barwnik pomarańczowy w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, margaryny, cukru i cukru waniliowego zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy placek o grubości 5 mm i wykrawaj z niego okrągłe ciasteczka za pomocą zanurzonej w mące szklanki.
Ciasteczka ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze w odstępie dwóch centymetrów i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 15 minut.
Po ostudzeniu każde ciastko oblep białą masą marcepanową, a z zabarwionej na pomarańczowo masy ulep kształtny nos i przyklej za pomocą rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Z reszty krzepnącej czekolady namaluj bałwankom oczy i uśmiech.